Пловдивският екоактивист Васил Къдринов, който жали всякакви проекти и инвестиционни намерения, продължава да спъва изграждането на лесопарк на 660 дка край Гребната база. Тричленният състав на Върховния административен съд е отхвърлил жалбата на Къдринов срещу екологичната оценка за проекта, но той е пуснал ново възражение.

Делото във ВАС е било прекратено, тъй като Къдринов за пореден път не е платил съдебната такса, но въпреки това той е използвал правото си да жали пред 5-членен състав при върховните магистрати. Макар съдбата и на това дело да е предизвестена, тъй като екоактивистът едва ли ще плати таксата, той ще изпълни целта си – да блокира проекта възможно най-дълго.  Новата жалба ще „осигури” поне още три месеца забавяне на процедурите по изграждането на лесопарка. Съдебната сага срещу решението на РИОСВ за екологичната оценка на инвестиционното намерение започна още през юли миналата година.

Съдебни изпълнители пък вече са пуснали изпълнителни листове срещу Къдринов, тъй като той не заплаща хонорарите на адвокатите, по десетките дела, които губи. На практика той няма никакво имущество и парите не могат да бъдат взети.

Съдебни изпълнители тръгнаха срещу екоактивиста, спиращ проектите на ПловдивЮристи търсят възнагражденията си от Васил Къдринов, той няма никакви доходи и имущество

Изграждането на новия бял дроб на Пловдив едва ли ще започне тази година, предвид съдебната сага.  Тя спъва и изграждането на Втория гребен канал, тъй като и двата проекта са част от екопарк „Марица”.  Все пак от район „Западен” се надяват да пуснат процедурата по обществената поръчка през тази година. В бюджета на района има 200 000 лева за проекта.

Припомняме, че новият лесопарк край Гребната база трябва да струва 5 млн. лева и да се изгражда в следващите 5 години.

Целият терен е голям 660 декара, като гористата местност се намира в непосредствена близост до парк „Отдих и култура“ и Гребната база. Това ще бъде й най-мащабната залесителна акция в най-новата история на Пловдив. Очаква се да се засадят над 14 000 дървета, които ще образуват естествен нов бял дроб на града, като ще се спира и мръсния въздух отвън, който идва от запад.

Повече, вижте в линковете:

Правят зелено училище с бунгала и атракции в първия пловдивски лесопарк ВИДЕО14 000 дървета ще бъдат засадени на 660 декара край Гребната база