Кръшкаш през ден на мъжа си, но ти трябва алиби.  Или  мамиш и крадеш фирмата си нон стоп, но искаш да докажеш, че  си чист като сълза. Нямаш проблем! В София има полиграф, който не е детектор на лъжата, а детектор за желания. Може да даде всякакъв отговор на клиента, стига той да си плати. Нещо като машина за индулгенции. 

Става въпрос за фирмата за полиграфски услуги „Детект БГ” ЕООД, собственост на Виктор Дончев. Това алармираха TrafficNews негови колеги, които работят в същата сфера.

 „В нашата асоциация постоянно идват сигнали за него. Той не е никакъв полиграфист, а обикновен шарлатанин, предлагал е дори разваляне на магии. Смея да твърдя, че върши опасна и престъпна дейност”, категоричен е Марин Маринов, председател на Сдружението на частните детективи.

„Подбива имиджа на всички колеги, защото фалшифицира резултати срещу заплащане, а и самото полиграфско изследване не се провежда по коректен начин”, добавя  Ваня Колева от Центъра за психофизиологични изследвания „Детектор на лъжата”.

Изследването с полиграф напоследък става все по-модерен способ на компаниите да подбират своите кадри и да ги тестват за лоялност и коректност. На Запад пред детектора на лъжата застават редовно и хората от специалните служби и държавните органи, които трябва да умеят да пазят тайни и секретна информация.

Тези изследвания помагат при изтичане на поверителни данни,  измами, кражби, а все по-често при изясняване на семейни отношения.

Полиграфът се използва и при разплитане на престъпления,  макар резултатите от него да не могат да се използват в съдебната зала според настоящото законодателство.

На практика става дума за психофизиологическо изследване, което отчита сърдечно-съдовата дейност,eлектрическото съпротивление на кожата, дишането, а също и други физиологични параметри.  

Много важно е кой ще прави анализа на резултатите. По принцип това са дипломирани психолози, които са изкарали специално обучение за работа с полиграф.

Ако се съди по сайта на „Детект БГ” собственикът на фирмата Виктор Дончев е врял и кипял в тази дейност. Той е криминален психофизиолог, работещ в тази сфера от 2014 г. Саморекламира се, че разчита на израелски апарат и е обучен в руска школа. „Не се чудете. Разберете истината сега!” пък гласи девизът на компанията.

Истината обаче е въпрос на гледна точка. Това установи TrafficNews след като се зае лично да провери обвиненията срещу работата на Виктор Дончев, записвайки си час за неговия полиграф.

Журналист под прикритие се представи за невярна съпруга, която трябва да докаже на ревнивия си и богат мъж, че не му изневерява. 

Оказа се, че във фирмата на Дончев това не е проблем. Неговият асистент Виталий великодушно предложи как да се постигне желания отговор, влизайки в ролята на съучастник на клиентката. „Въпросите ще ви ги задам такива, каквито вие ми ги кажете. Аз правя това което ми кажете”, вежливо нарежда специалистът, докато „клиентката” обяснява, че иска да разубеди половинката си, че ходи с рога. „За мене няма проблем как ще го лъжете и какво ще го правите”, готов е на всичко повелителят на детектора.

 И предлага дамата да си спомни кога е изневерила за последно на съпруга си, за да нагоди подходящ въпрос.   

После тестът приключва за броени минути, вместо обичайните поне 90, а „похотливката” получана уверение, че ще й бъде издаден нужният документ, според който тя е една истинска Пенелопа. Апаратът, а по-вероятно специалистът зад него, изобщо не хващат откровени лъжи на журналиста ни, която си измисли второ дете и смени баща му. Всичко е "бързо и точно".

Вместо обявената тарифа от 180 лева обаче цената скача на 250 лева, естествено без никакъв касов бон.

Какво значение обаче има това, когато получаваш черно на бяло доказателство, че според полиграфа никога дори не си си помислила да изневеряваш.

Иначе за професионализъм и дума не може да става, но може би ако зад апарата беше самият Дончев нещата щяха да изглеждат различно?

Илюзиите разсейва негова бивша служителка, която отговаряла за профила на Дончев в социалните мрежи и изявите му в медиите.

„Аз видях ,че на стената има много дипломи, които всяват респект. Попитах го как ги е получил! И той се изпусна и каза: „Ами те половината са фалшиви”,  обяснява жената.

После лично чула как Дончев срещу по-висока тарифа обещава на жена полиграфът да покаже, че тя не е изневерявала на мъжа си,  точно обратното на истината.

Жената разкрива още, че бившият й шеф се възхищавал на Едуард Сноудън и също притежавал хакерски умения, които използвал.

Дончев изтъква, че е член на Европолиграф и  основател на Българската асоциация на психофизиолозите. Според колегите му в бизнеса с полиграфи обаче това е параван за имитация на сериозни изследвания. 

Кой е как се е възползвал от услугите на Виктор Дончев?

Очаквайте продължението на съвместното разследване на TrafficNews и Нова телевизия!

Вижте видеото: