Бюджет 2020 може да се обобщи с думата "стабилност", като основните приоритети в него ще бъдат образованието и инфраструктурните проекти, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров при представянето на финансовата рамка за годината. Парите, с които ще разполага Плодив следващата година са 343 милиона лева, като 186 000 000от тях са за държавни делегирани дейности, а от местни приходи са 157 000 000. За образование бюджетът е 153 милиона лева, като 15 милиона от тях са собствени приходи на Община Пловдив. В тях са включени и 500 000 лева за проектиране на две нови училища- сграда на Математическата гимназия и нов корпус на Хуманитарната гимназия "Св.Св Кирил и Методий".

Към днешна дата има преходен остатък от 24 милиона лева, които са за текущи проекти , които трябва да се разплатят. Кметът Здравко Димитров каза , че има още много проекти от Европейска столица на културата, които трябва да се изплатят. В същото време към днешна дата има 20 милиона несъбрани приходи от несъбрани местни данъци и такси в Пловдив.

Другите два акцента в бюджета са оптимизация в трафика и подобряване на околната среда чрез реализиране на инфраструктурни обекти. Капиталовата програма е в размер на 85 милиона лева като 50 милиона от тях са от европейски програми. Проектите , които са включени в капиталовата програма са довършванвето и втория етап на бул. "Северен" , Модър - Царевец, Голямата базилика, Зоологическата градина и стартиране на други важни проекти. 

Както TrafficNews писа кметската заплата няма да бъде увеличена, въпреки пари за увеличение има и са от делегирани дейности от държавата. Причината е , че не било етично ръководството на Общината да си вдигне заплатите в година на вдигане на данъци. За сметка на това ще има леко увеличение на най- ниско платените служители в общината като е предвидено леко увеличение на техните възнаграждения, но не повече от 100 лева. 

Очаквайте подробности!