Днес Пловдив отново се събуди с новината за арести и корупция.  Седмицата започна с полицейска окупация на сградата на Басейнова дирекция на ул. „Янко Съкъзов”  и завърши отново с полицаи с маски и автомати пред вратите на ведомството. Само преди два дни принципалът на дирекцията екоминистърът Емил Димитров се оплака, че заради шумните акции на прокуратура и полиция в институциите от неговото ведомство, вече няма хора,които искат да работят. Само за ден той е разписал оставките на четирима шефове на регионални инспекции.  И заяви, че е готов да подаде оставка. Ревизоро отново не бе информиран предварително за полицейската акция и остана като попарен , след като разбра за обиските и арестите, докато бе в ефир и даваше интервю за Нова тв.

Оказа се, че за разлика от понеделник, когато операцията бе проведена от пловдивската Икономическа полиция и Специализираните полицейски сили, този път от София бе дошла „тежката артилерия” – Специализираната прокуратура и КПКОНПИ.  Липсваше само главният прокурор, но тази седмица той вече се отчете на пловдивска територия.  Стана ясно, че след образуваното дело за безстопанственост срещу шефката на Басейнова дирекция Цветелина Кънева, Спецпрокуратурата е образувала и второ досъдебно производство , този път за корупция. 

Началничката на ведомството бе арестувана показно в понеделник. Тя прекара 72 часа в ареста и вчера преди края на работния ден е била освободена срещу гаранция от 5 000 лева.  Но Кънева успя да прекара само една нощ в дома си, защото сутринта отново е била отведена от полицията. Този път доста по- възпитано – без белезници. Според съпругът й , полицаите дори й оставили време да се изкъпе и облече.  След като в продължение на няколко часа следите на директорката се губеха, по обед стана ясно, че тя е отведена на разпит в София. Това попречи на съда да вземе становище по въпроса дали Кънева трябва да бъде временно освободена от длъжност. 

Междувременно за разпит бе отведен и бившия директор на РИОСВ в Пловдив Ивайло Йотков. В момента той е началник-отдел в дирекция "Планове и разрешителни" в Басейнова дирекция.

Оказа се обаче, че не това е горещата новина на деня. Преди обед във връзка с разследването в Басейнова дирекция е бил арестуван и пловдивският общински съветник  Стефан Послийски.

Обвинението му е за участие в организирана престъпна група , а делото е на Спецпрокуратурата.  Послийски е член на ВМРО и втори мандат общински съветник. Той е областен председател на структурата на патриотите. Също така е член на Контролния съвет на Фондация 2019. Занимава се с подготовка на различни проекти. На негово име има 4 дружества, с предмет на дейност  консултантска дейност , разработване и изпълнение на проекти, програми и стратегии за усвояване на структурни фондове, бизнес проекти и програми, маркетингови стратегии и международна търговия, внедряване на системи за качество, стопанска логистика, информационни и комуникационни технологии, изготвяне на анализи, проучвания и експертни оценки в развитието на малки и средни предприятия, търговско представителство и посредничество и др. 

Името на арестувания общински съветник Стефан Послийски при акцията на Басейнова дирекция нашумя още през 2019-а заради държавното звено. Тогава лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки пусна сигнал за рекет срещу депутата Александър Сиди и Стефан Послийски заради писмо на бившия директор на институцията Георги Семерджиев. Той бе сменен през 2018 година от Цветелина Кънева, която е далечна братовчедка на общинския съветник и женена за общинаря от ВМРО в община „Марица” Фарид Джамал Абдо.

В сигнала на Марешки се цитираше писмо от Семерджиев, в което са посочени двамата кадри на ВМРО. Семерджиев  твърдеше, че Сиди се е свързал с него и ако иска да запази поста си, трябва да се срещне със Стефан Послийски. Двамата се видели в близко кафе до Басейнова дирекция, като общинският съветник от ВМРО е казал, че за да бъде спокоен на поста си трябва да плаща по 10 000 лева на месец.  Последва скандал, като от ВМРО обвиниха Марешки и Семерджиев в клевета, като се заканиха, че ще заведат дело. Александър Сиди изкара документ от полицията, в който пишеше, че няма образувана проверка срещу него. 

Името му се спряга и като посредник между птицеферми в района, които са правили собствени каптажи за вода. Той е изготвял проектите и е придвиждал документите им Басейнова дирекция.  Дали в „кокошкарските истории” е била замесена и Кънева засега няма информация.

Послийски е член на ВМРО и втори мандат общински съветник. Той е областен председател на структурата на патриотите. Също така е член на Контролния съвет на Фондация 2019. Името му фигурира в 4 търговски дружества -  ЕС ПИ КОНСУЛТ 2014 ЕООД,  КИТ КОРП ООД , ЕВРОКОНСУЛТ СТРОЙ ЕООД и  ВИ ЕС ПАРТНЬОРИ ООД. 

В едно от дружествата - ЕВРОКОНСУЛТ СТРОЙ - Послийски е съдружник с Деница Божилова, която е съдружник в Захарния комбинат.

Незаконен сондаж за вода в същия комбинат е една от причините за ареста на Кънева.

Близки до разследването смятат, че това далеч няма  да са последните арести. Днес от дирекцията бяха изведени няколко служители, но в понеделник ще стане ясно колко от тях ще останат в ареста.  Това вероятно ще зависи от желанието им да сътрудничат на разследването.

Според адвокатът на Кънева – Делчо Джубелиев доказателствата, които на този етап са събрани , далеч не са достатъчни за подобни тежки обвинения.

Едно обаче е сигурно - интересът към атрактивните до този момент постове в държавните дирекции рязко е спаднал.