57-годишен мъж от Своге почина след ухапване от плъх. Човекът е бил заразен с лептоспироза, потвърдена лабораторно. Той е приет в интензивно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ в София в тежко общо здравословно състояние.

Заболява около 2 седмици преди хоспитализацията с тахикардия, задух и иктер (пожълтяване). Двукратно е обслужван от филиал на Спешна медицинска помощ, но е отказал хоспитализация срещу подпис. Пред медиците мъжът е съобщил за ухапване от плъх и много  гризачи в друга семейна къща, която посещавал. Въпреки проведените в пълен обем реанимационни действия болният е починал, съобщиха за TrafficNews от Министерство на здравеопазването.

За случая е информирана Областна дирекция по безопасност на храните – София област за предприемане на мерки. Информиран е и кметът на Своге за извършване на канална дератизация в района на огнището.

По данни на министерството от началото на годината в страната са регистрирани 3 случая на лептоспироза.

Източник на инфекцията са селскостопанските и домашните животни, синантропните гризачи – сив и черен плъх и домашните мишки, от дивите животни – предимно гризачите. Най-често човек се заразява при контакт с болни от лептоспироза животни, при консумиране на вода и хранителни продукти, замърсени с урина от болни животни или заразоносители.

За профилактика освен спазване на лична хигиена, правилно съхранение на хранителни продукти на недостъпно място за гризачи, се препоръчва извършване на системен контрол върху числеността на плъховете и при необходимост - провеждане на дератизация, съветват от министерството.