Пловдив вече е част от Международната образователна мрежа на ЮНЕСКО, това обяви заместник-кметът по образование Стефан Стоянов.

Мрежата цели да обедини над 1000 града в целия свят с идеята да се подпомага образованието в тях. Към момента членовете й са 35 града от 20 държави и се разраства изключително бързо.

Стоянов разкри основните задачи на обединението: да се намали броят на децата без достъп до образонвание, да има обмяна на опит между членовете, както и да се подобрят образователните системи в световен мащаб.

Предстои до няколко дни ЮНЕСКО да обяви Пловдив за първия български град от системата на учащите се градове, поясни Стефан Стоянов.

„Организацията не предлага пряко финансиране”, заяви зам.-кметът по образование на Община Пловдив. „Основната полза ще бъде достъпа до повече информация и контакти, които да подпомогнат образователната ни система”.

Той напомни, че в същото време Община Пловдив продължава работата по няколко важни образов програми. „Заедно с ПУ се работи по привличане на чужди студенти към IT – специалности, като софтуерно инженерство, например. Разработва се и пилотният прокет за Монтесори обществени детски градини”.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg