„Звънях два –три пъти на Милко да го питам дали ще ходим да вършим работата.  После го взех от тях , закарах го до градинката в на „Даме Груев“ в Кючука, той слезе, запали колата на Ряпов , а после го закарах до тях. Оставих го и продължих да работя“ . Това разказа свидетелят Хачо Хованесян пред съда по време на делото , което започна днес срещу таксиметровия бос  Радослав Керанов и бившата му дясна ръка  Милко Доевски.  Срещу Доевски има обвинение за палеж, а срещу  Керанов- за подбудителство.

В залата се проведе следния абсурден  диалог:

Съдията: Вие защо не спряхте Милко, все пак сте били наясно, че ще извършите престъпление?

Свидетелят Хованесян :Как така ще го спирам! Шефът е наредил!

Съдията : Вие сте пълнолетен човек, който носи отговорност за действията си. Ако шефът ви нареди да скочите през прозореца ще го направите ли?

Хованесян :Да, ще скоча!

На 24 септември 2014 година хюндаят на Георги Ряпов , паркиран пред дома му на ул. „Даме Груев“ избухва в пламъци.  Той слиза да гаси , а след това идва и пожарната. Цялата предна част на автомобила е изпепелена. Щетите са оценени от вещо лице на 10 500 лева.  Според Ряпов, който е  председател на Националната асоциация за защитата на таксиметровите превозачи, обаче цената на колата била 12 000 лева, а според Керанов- не повече от 4 000 лева.

Макар, че делото е за конкретния палеж, в залата бе извадена цялата хронология на процесите , завършили с подпалването на колата и ареста на Керанов.  В съда един срещу друг се изправиха бившите приятели , сега кръвни врагове- Радослав Керанов и Мариян Киров.  Пътищата им се разделят през 2012 година , когато двамата имат идея да строят хотел в Ягодово, но  в последствие Киров решава , че е прецакан.  Бившите партньори започват да подадат жалби – всеки срещу другия- до всички възможни инстанции – НАП, ДАИ, полиция, прокуратура , ДАНС.  Обвиненията в тях са за най-различни данъчни престъпления. „Керанов ми открадна един автомобил. Пращаше хора да ме бият. Алчността на българина е лошо нещо“ заяви Мариян Киров, който в момента управлява няколко таксиметрови компании, а също така е и професионално отговорно лице на други.  „Познавам много добре Доевски- той е лъжесвидетелствал няколко пъти по различни дела.  Той беше роб на Радослав, който го биеше всеки ден и го връзваше с белезници“ , заяви Киров . Керанов веднага опонира , питайки го от къде знае, след като не са се виждали от три години.  Той обвини Киров че точи ДДС и прехвърля на цигани фирми със задължения.

Всъщност в съдебната зала обвиняемите и свидетелите си размениха изключително тежки обвинения , като взаимно се набеждаваха в престъпления от целия Наказателен кодекс- включително сводничество ,  побои, принуда, кражби, палежи, и най- разнообразни данъчни нарушения.  Съдията Методи Антонов спря доста от изявленията , иначе в противен случай можеше да излезе и някое неразкрито убийство.

Бившите служители на Керанов Милко Доевски , Хачо Хованесян и  спортистът Мартин Поптолев , който му е бил охрана се обърнаха срещу работодателя си, като заявиха че поръчката за палежа идва от Керанов.

Доевски направи пълни самопризнания в залата, а Хованесян потвърди казаното от него. Оказа се обаче , че междувременно няколко пъти си е сменил показанията.   „Бях охрана на Радослав. Виждал съм как връзва Доевски с белезници и съм го пазел. Също така ме е пращал да пребивам шофьори, които закъсняват с наема“ заяви Поптолев.

Самият Керанов отрече обвиненията и заяви, че ще води дела за клевета. „Не съм поръчвал никакъв палеж, не съм виждал Ряпов от пет години. Аз имам много жалби срещу Мариян Киров до различни институции и това е начинът, по който искам да докажа че съм прав. Исках да мина на детектор на лъжата, за да докажа че казвам истината, но прокурорът не ме допусна“ заяви Керанов.

Бащата на Керанов - Стоян също заяви , че синът му е невинен и е натопен.

Делото бе отложено, тъй като предстои разпит на още две вещи лица. Керанов е обвиняем и по делото за палежи срещу адвокат Владимир Елдъров. Той се яви в съда с трима адвокати – неговата защита е поета от софийската кантора „ Марковски“  и пловдивската адвокатка Званчева.

Какво разказват собственикът на опожарената кола Георги Ряпов и бащата на Керанов вижте във ВИДЕОТО!

 

 

TrafficNews.bg