Въпреки лудата година, която изпращаме българският спорт имаше поводи за гордост през изминалата година. Олимпиадата, Европейското, още половина дузина световни и европейски първенства в различни видове спорт бяха отложени за новата 2021 година. Българският спорт отново имаше върхове и падения, имаше нови скандали, но все пак през тази година българските спортисти успяха да защитят честта на страната.

ATP Cup

Още в началото на годината българските тенисисти постигна голям успех. В дебютното издание на отборния турнир ATP Cup нашите национали бяха в пълен състав с най-добрия ни тенисист Григор Димитров, втората ни ракета Димитър Кузманов и Александър Лазаров. България стартира с ударна победа над Великобритания, а по-впечатляващата беше третата решителна среща, която българите победиха на двойки един от най-силните играчи в света Джейми Мъри – брат на Анди Мъри. България победи и Молдова, но загуби от Белгия и след сериозна врътка в групата все пак отпадна и не успя да достигне до заслужен четвъртфинал. Григор Димитров запази мястото си в топ 20 на световния тенис през годината. Българинът записа два полуфинала и два четвъртфиналите в турнирите, в които участва през годината.

Пореден голям футболен форум остана мираж

Мъжкият национален отбор записа 16-та си година или общо осем поредни големи футболни форума без “лъвовете”. Националите имаха златен шанс да достигнат на европейското първенство, но баражът в Унгария беше загубен с 1:3. “Лъвовете” не изиграха лош мач, но допуснаха леки голове, а в атака не бяха ефективни и това се оказа решаващо. Унгарците победиха Исландия във финалния баражи след обрат и се класираха за шампионата, който беше отложен с една година за 2021г. Националите не са се класирали на голям футболен форум от Евро 2004. Предстоят и тежки световни квалификации в една група с Италия, Швейцария и Северна Ирландия и шансовете за участие в голям футболен форум не е никак голям. За цялата година България записа само една победа в контрола срещу Гибралтар.

Пиронкова се завърна

Най-добрата българска тенисистка в последните години Цветана Пиронкова се завърна след тригодишна пауза. Цвети не просто се завърна, а го направи по най-добрия начин. Още в първия си турнир след дългата пауза – турнирът от Големия шлем Ю Ес Оупън. Цвети участва в турнира със защитен ранкинг и стартира с победа с 2:0 над Самсонова. Последва впечатляваща победа над бившата номер 1 Габрине Мугуруса, 18-та поставена Дона Векич и опитната Ализе Корне. Пиронкова стигна до мач срещу най-добрата тенисистка в света Серина Уилямс и дори поведе в сетовете, но след здрава битка загуби с 1:2 на четвъртфиналите. Последва и участие с “уайлд кард” на Ролан Гарос, където Цвети достигна до третия кръг.

Джошуа – Пулев

Кубрат Пулев за втори път в своята кариера се би за световната титла в тежка категория. Българинът се изправи срещу световния шампион Антъни Джошуа, но не успя да спечели световната тила и да стане първият български боксьор със световна титла в професионалния бокс. Пулев беше нокаутиран в 9-ия рунд от Антъни Джошуа. Преди това Пулев загуби през 2014г. от Владимир Кличко възможността да се окичи с титлата. Все пак Кобрата заяви, че ще продължи да се боксира и няма намерения да се отказва, въпреки загубата от Антъни Джошуа. Със сигурност поне в следващите 10 години трудно българин ще стигне до мач за световната титла в професионалния бокс.

Плуването е във възход

Плуването вече има цели три квоти за олимпийските игри. След като квоти спечелиха Антъни Иванов и Йосиф Миладинов, Калоян Лефтеров също взе квота за Токио. Иванов впечатлява в САЩ, където печели националните шампиони, Йосиф Миладинов чупи рекорд след рекорд в България и дава сериозна заявка за добро представяне на Олимпиадата. Калоян Лефтеров също достигна до Токио. Диана Петкова успя да подобри рекорд на най-добрата ни плувкиня за всички времена Таня Богомилова.

Борба

Борбата беше един от малкото спортове, в които се проведе европейско първенство, което се състоя през февруари и избегна първата вълна от коронавируса. България завърши втора по медали на шампионата с 6 медала и пред българите беше само Русия. Синът на олимпийския ни шампион Армен Назарян - Едмонд, който има реален шанс за медал и на Олимпиадата, спечели категорично титлата, Миглена Селишка и Мими Христова също се окичиха с европейските титли. Даниел Александров и Биляна Дудова завършиха със сребро, а Тайбе Юсейн донесе бронзов медал.

Художествена гимнастика

На европейското в Киев Боряна Калейн беше близо до медалите, но остана в подножието на тройката. Откритието на шампионата беше 15-годишната Стилияна Николова, която стана европейска шампионка. Младата ни надежда донесе първия златен медал на България на европейско първенство от 25 години насам.

Единствената световна шампионка

Единствената ни световна шампионка през 2020 година стана Мария Оряшкова. Самбистката записа шеста световна титла и не даде никакъв шанс на своите опонентки. Българката защити световната си титла от миналата година на първенството в Нови Сад.

Лека атлетика

Габриела Петрова не случайно стана атлет номер 1 на България за 2020г. Габриела направи 14.38м. на турнир в Пловдив и тя оглави европейската ранглиста и стигна до третото място в световната с този резултат. Габи спечели две балкански титли и завърши на второто място в турнира от Диамантената лига в Монако и във финландския град Турку. Медалистката от Олимпиадата в Рио Мирела Демирева завърши на 4-то и 5-то място на турнирите от Диамантената лига.

Събития, които се проведоха в България

В тежка година, която почти всички големи първенства бяха отложени България беше домакин на големи събития. В Пловдив се проведе Европейското първенство по колоездене, а тенис турнирът, който е част от календара на ATP Sofia Open беше един от малкото, които не бяха отложени и се проведе за поредна година. Пловдив прие шест мача от груповата фаза на волейболната Шампионска лига.  

Как премина годината за пловдивския спорт вижте тук: 

Каква беше 2020 година за пловдивския спорт ОБЗОРЗавръщането на Пиронкова и трите трофея в отборните спортове белязаха успешна година за спорта в Пловдив