На Антарктида са измерени рекордно високи температури, алармират метеоролози, цитирани от „Дейли Мейл”.

Сензори на аржентинската база „Есперанса” в северната част на Антарктическия полуостров, са регистрирали температура от 17,5 градуса по Целзий.

Според метеоролозите това е потенциален нов рекорд за най-висока температура, измерена на замръзналия континент. Въпреки това, горещата вълна на най-студения континент на Земята все още не е официално сертифициран от Световната метеорологична организация.

Предишната най-висока температура, регистрирана на Антарктида, която обикновено е най-студеното място на Земята, е отбелязана на 14 април 1961 г, когато термометрите са показвали 17,1 градуса по Целзий.

Метеорологът Джеф Мастърс пише за сайта Weather Underground:

„Нов температурен рекорд за всички времена за целия континент е рядко явление".

Антарктида е известна като най-студеното място на Земята, където температурите са падали до -93,2 градуса по Целзий на източното антарктическо плато. Въпреки това Антарктическия полуостров е една от най-бързо затоплящите се точки на Земята.

Докато на по-голямата част от континента се наблюдава нарастване на ледената покривка, почти 10 хил.кв.км лед се е стопил от ледения шелф на полуострова. Ледниците, удължаващи фиордите на полуострова също са започнали да се топят, казват изследователите.

Климатолозите хвърлиха вината за тези промени върху глобалното затопляне, причинено от човека.

Промените са безпрецедентни за последните 10 хил. години.

Доктор Мастърс казва, че горещата вълна от миналата седмица е част от тенденция, наблюдавана по целия свят. През 2015 г. пет държави или територии са регистрирали най-високи температури в историята.

Гавин Шмит, климатолог от института Годард на НАСА в Ню Йорк за космически изследвания, споделя пред „Нешънъл Джиографик”, че на Антарктида миналата година са били измерени и рекордни ниски температури.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg