Скритите послания с  Красимир Куртев - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание на косата.

Косата е една от най - индивидуално уникалните, изразителни части на телата ни, но независимо дали косата ви е къса, дълга, права, вълнообразна или навити, тези забавни факти за косата се отнасят за почти всички.

Няколко любопитни факти за косата:

Косата е най - бързо растяща тъкан в тялото - на второ място след костния мозък.

Всяка нишка от косата може да съдържа 14 различни химически елемента, включително и злато.

Черният цвят на косата е най - често срещаният цвят на косата в света. Червената разцветка е само при около 1 процент от световното население, е най – рядко срещаната. Русата коса е на второ място, само с 2 % от населението в света.

Косата може да расте почти навсякъде по тялото, с изключение на дланите на ръцете, стъпалата на краката, както и на устните и лигавиците.

Косата е по - еластична, отколкото си мислите! Тя може да се разшири с до 30% от първоначалната си дължина, когато е мокра.

Виждали ли сте някога много коса в канала след душ? Това е нормално - ние отделяме между 40 и 150 нишки коса на ден.

Кога стана популярно да се боядисва косата? През 1950 г. само около 7% от жените са боядисвали косата си, но през 2015 г. достигна до около 75%.

Средното време, което една жена прекарва, да мие, подсушава и оформя косата си, е 1 час и 53 минути седмично. Когато навърши 65 години, тя ще е прекарала 7 месеца от живота си, в грижа косата.

Подстригването на косата не се отразява на растежа й, но помага да се избегнат разцепените краища, които могат да си проправят път нагоре по косъма и да направят отделните косъмчета по - тънки, като придават на косата ви вид, че не расте.

Косата се състои предимно от кератин, който може да се намери и върху външния слой на кожата и ноктите ни.

Средно косата расте 0,3-3,5 мм на ден, 1,25 сантиметра на месец и 15 сантиметра годишно.

Най - външният слой коса се нарича кутикула. Състои се от припокриващи се люспести сегменти и предпазва вътрешните слоеве на косата. Сегментите на кутикулата лежат плоски, ако косата е здрава, и обикновено са отворени върху суха или повредена коса.

Ще ви са необходими около 7 години, ако желаете косата ви да достигне до кръста и 3 години до раменете ви.

Косата може да бъде полезна по интересни начини. Може да се използва като естествена гъба и е била използвана по време на разлива на петрол от Куско Бусан в залива Сан Франциско през 2007 г., за да абсорбира маслото от водата.

През Викторианската ера косата е била използвана като бижу. Хората имаха брошки, висулки и часовници, изработени от косата на изгубени близки, като стилен начин да отдадат почит.

Нишка коса всъщност е по - здрава от медна жица със същия диаметър.

Косата е като проект по химия - ето нейния състав: 50 % въглерод, 21 % кислород, 17 % азот, 6 % водород и 5 % сяра.

Колко коса имаме по скалпа? Повече, отколкото си мислите. Средностатистическият човек има 100 000 - 150 000 нишки коса на главата си (така че не се притеснявайте твърде много за 40 - 150, които сте загубили днес).

Можете да кажете много за човек от косата й. Често се използва от криминалисти, за да научи всичко в кръвта на човек: лекарства, алкохол, витамини и минерали.

Мъжете може да са от Марс, а жените от Венера, но няма абсолютно никаква разлика между мъжката и женската коса по отношение на цикъла на растеж и структурата.

Малко статистика: 90% от японците мият косата си два пъти на ден, 80% от северноамериканците мият косата си два пъти на ден, а само 25% от европейското население мие косата си ежедневно. Мислите ли, че трябва да си мием косата всеки ден?

Косата ни расте непрекъснато и има живот около 5 години. 90% от косата ни расте във всеки един момент, докато останалите 10% правят почивка.

В Древен Рим жените са боядисвали косата си, за да изглеждат като блондинки, с гълъбова тор. Слава богу за съвременните бои за коса!

Когато е мокра, здравият кичур коса може да се простира още 30% от първоначалната дължина.

Косата расте малко по - бързо в топло време, поради което топлината стимулира циркулацията и насърчава растежа върху кожата.

Всички космени фоликули в човешкото тяло се образуват, когато сме само на пет месеца в утробата.

Когато косъмът изпадне, той обикновено расте отново. Той може да направи това до 20 пъти в живота. Оплешивяването  започва да става видимо единствено след като загуби над 50 процента от космите по скалпа.

Изследванията отчитат, че косата застава по - суха с напредването на възрастта.

Една, здрава нишка коса може да издържи около 6,5 килограма. Всяка нишка коса може да издържи до 100 грама тегло. Умножете това със средно 100 000 до 150 000 нишки на всяка глава и цялата ви коса може да издържи тегло, еквивалентно на два слона или два тона.

 

Подбрал и изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния и астрологичен анализатор и Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.