
Несъмнено един от най-големите помощници на човек в днешното забързано ежедневие е микровълновата печка. Много малко от нас могат да си позволят да отделят много време, за да приготвят храната си, а малцина са тези, които се радват на студено ядене, пише zdrave.to.
В същото време спорът "за" и "против" този електроуред непрекъснато се задълбочава.
Какво всъщност работят микровълновите печки?
Принципът на работа на микровълновата печка се основава на ефекта на микровълните върху продукта, поставен вътре в устройството. Основата за функционирането на устройства от този тип е преобразуването на така наречените електромагнитни микровълнови полета.
Подобно поле се превръща в топлинна енергия и загрява храната в камерата. Принципът на микровълновата печка се различава от другите устройства за готвене на храна: фурни или котлони.
Мнозина са чували, че храната, стоплена в микровълновата, е много опасна за организма. Също така някои хора вярват, че микровълновите фурни унищожават полезни микроелементи в ястията.
Това са заболяванията, за които се вярва, че възникват поради микровълновата печка:
Излъчване на радиация
Алопеция, по-лоши нокти
Промяна в молекулния състав на храната
Стомашно-чревни проблеми, рак
Също така, микровълновата фурна може да навреди, ако има прилепнали мазнини и остатъци от храна по вратата и стените на фурната. Това може да доведе до намаляване на налягането и изтичане на радиация в помещението.
В същото време обаче трябва да се знае, че електромагнитните вълни, чрез които работи микровълновата фурна, карат молекулите на храната да вибрират, а последвалото триене между тях е това, което стопля или сготвя храната.
Също така електромагнитните вълни нямат нищо общо с радиоактивното лъчение. Микровълновите фурни излъчват нейонизиращо лъчение, което не трябва да се бърка с опасното йонизиращо лъчение (ядрени, рентгенови, гама лъчи).
А по отношение на съдовете, които използвате в микровълновата фурна, наистина има значение от какъв материал са. Най-добре използвайте керамични или стъклени.
Може и пластмасови съдове, стига да сте сигурни в качеството им. Некачествената пластмаса при нагряване наистина може да отделя токсини, вредни за здравето.
Още от категорията
Виж всички
Във Великобритания пускат истински пари от играта "Монополи"

Хроничното безсъние може да ускори загубата на памет

Акценти
Виж всички
МВнР привика руския посланик заради дроновете в Полша







Кошмарни задръствания в Пловдив в първия учебен ден СНИМКИ
