Пуканките са популярен и достъпен снакс и са перфектни за спокойна вечер в компанията на любимите хора и хубав филм. Освен че се приготвят лесно и са вкусни, пуканките предлагат някои неподозирани ползи за здравето.

Пуканките се правят от специфичен вид царевично зърно, принадлежащо към растението Zea mays everta, което при нагряване се разширява и „пука“. Те са нискокалорични и богати на диетични фибри, което ги превръща в здравословна опция за хора, стремящи се към контрол на теглото. За разлика от традиционната царевица, която е нишестен зеленчук, пуканките се класифицират като пълнозърнест продукт, който е ключов компонент на балансираното хранене.

Пуканките съдържат значителни количества антиоксиданти, по-специално полифеноли. Тези съединения играят важна роля в защитата на организма от оксидативния стрес, който може да увреди клетките и да доведе до развитие на различни заболявания.

Особено внимание заслужава феруловата киселина, съдържаща се в пуканките. Резултати от предварителни проучвания върху животински модели показват, че феруловата киселина може да подпомогне храносмилателното здраве и да намали риска от заболявания като възпалителни заболявания на червата, болестта на Алцхаймер и диабет. Освен това, други изследвания предполагат, че феруловата киселина оказва благоприятно влияние върху нивата на инсулина и холестерола.

Пуканките имат сравнително ниска енергийна плътност, което позволява стандартният размер на порцията да бъде по-голям в сравнение с други популярни снаксове. Например препоръчителната порция за ядки обикновено е около ¼ чаша, докато порцията пуканки стандартно възлиза на 3 чаши.

Консумирането на снаксове с ниско съдържание на калории може да спомогне за намаляване на общия дневен калориен прием. Това, от своя страна, е от полза за поддържането или намаляването на телесното тегло. Включването на такива храни в менюто може да бъде ефективна стратегия за дългосрочно управление на теглото.

Подходящият размер на порцията е индивидуален за всеки и зависи от фактори като телесните пропорции, нивото на физическа активност и личните здравни цели. Въпреки че етикетите на хранителните продукти предоставят стандартни препоръки за порции, реалните нужди могат да варират. В някои случаи е необходимо адаптиране на количествата спрямо специфичните изисквания на организма.

Пуканките, благодарение на високото си съдържание на фибри, подпомагат здравето на храносмилателната система. Фибрите увеличават обема на съдържанието в храносмилателния тракт и улесняват неговото по-бързо преминаване през организма. Това допринася за редовното движение на червата и предотвратява проблеми като запек.

Диета, богата на фибри, може да бъде ефективна за контрол на теглото, тъй като фибрите създават усещане за ситост за по-дълго време. Това намалява вероятността от прекомерен прием на калории, подпомагайки дългосрочното поддържане на здравословно тегло.

Пълнозърнестите храни, като пуканките, които са с високо съдържание на фибри, са свързани със значително намаляване на риска от различни хронични заболявания, пише puls.bg. Изследванията показват, че редовната консумация на храни, богати на фибри, може да намали вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.

Пуканките могат да бъдат здравословни, когато са приготвени с качествени и питателни съставки. Експертите съветват да четем етикетите и да избираме продукти с прости съставки, като натурални пуканки с екстра върджин зехтин и минимално количество сол. Най-добрият вариант е пуканките да бъдат приготвяни у дома, с полезни масла, за да се контролира съдържанието на мазнини и сол.

Консумацията на пуканки от киносалони не е препоръчителна, защото те често са с високо съдържание на наситени мазнини и сол.