На пазара съществуват стотици видове кашкавал. Първоначално се е произвеждал само от овче мляко. Още през 18 век на французите са били известни над 839 вида кашкавал. 

Съгласно БДС кашкавалът, произвеждан от овче мляко, се нарича "Балкан", този от краве е "Витоша", а кашкавалът, смес от двете млека - "Преслав".

Кашкавалът от краве мляко има по-интензивен жълт цвят, с мека консистенция е, с по-ниска масленост и с по-високо съдържание на вода. 

Кашкавал "Балкан"

Овчият млечен продукт има специфичен вкус и аромат. Богат е на хранителни вещества и с високо съдържание на млечна мазнина, белтък и минерали. Кашкавал "Балкан" превъзхожда по калоричност кашкавала, произведен от краве мляко. Съдържание на сухо вещество – не по-малко от 58,0 %, на мазнини в сухото вещество – не по-малко от 50,0 %. Цвят – бял до светло жълт; структура – умерено твърда; вкус – приятно млечнокисел.

Кашкавал "Витоша"

Произвежда се от пълномаслено краве пастьоризирано мляко. Притежава приятен млечнокисел вкус и аромат. С богатото съдържание на хранителни вещества, лесноусвоима храна за всички възрастови групи. Съдържанието на сухо вещество е не по-малко от 58,0%, на мазнини в сухото вещество – не по-малко от 45,0 %. Цветът му е по-интензивно жълто от овчия; структура – умерено еластична; вкус – приятно млечнокисел. 

Кашкавал "Преслав"

Произвежда се от сурово краве мляко и сурово овче мляко. Получен от термизиране на двете млека с добавка на закваска от млечнокисели микроорганизми, чрез подсирване с мая за сирене, с необходимата обработка и преминал цялостния процес на зреене, предназначен за консумация. Кашкавалът има светло жълт цвят, твърда хомогенна структура, ниско съдържание на сол и вода, трайност и изключителен вкус. 

За по-дълго съхранение трябва да се знае, че кашкавалът има нужда да "диша". Вместо да го прибирате в найлонова торбичка е по-добре да го съхранявате с хартия за печене например.