Ако си мислите, че това което виждате на футболен мач, е това което е, помислете отново. От Китай до Южна Африка, от Италия до САЩ и от Бразилия до Англия има доказателства и много слухове за манипулирани мачове или накратко „черно тото“.

Уреждането на футболни мачове е налице, черното тото съществува, срещите са манипулират от най-ниско до най-високо ниво, хващат се съдии, играчи, треньори и президенти. Управляващите органи в лицето на футболните асоциации и полицията обаче в повечето случаи си правят оглушки и много рядко налагат сурови наказания за виновните. Уреждане на мачове? Всички го правят, просто никой не говори за това, пишат от infosi.

Преди известно време една книга разтърси световния футбол и извади на бял свят цялата истина за черното тото и манипулираните резултати.

„Кралете на Кейлонг” е автобиография на най-големия уреждач на мачове в света Уилсън Радж Перумал.

Сингапурец беше един от босовете на световния синдикат за черно тото, преди да го арестуват през 2011 г. В книгата си Перумал прави сензационни разкрития за българския тото-мафиот от най-висок ранг Костадин Хаджииванов – Коце Маца, който се явява един от съдружниците в световния синдикат за уреждане на мачове.

Перумал разказва и за трансграничните бандитски мрежи, в които са били оплетени футболните съдии от България начело с бившия ни рефер №1 Антон Генов. Българинът Коце Маца е смятан за глава на черното тото не само в Европа, но и в целия свят.

Смята се, че в момента Коце Маца живее в Куала Лампур и се укрива там от Интерпол. „Бандата на циганите“, която е била ръководена именно от Хаджииванов е вербувала играчи, треньори, съдии и шефове на футболни клубове посредством подкупи и шантажи в продължение на години, преди Перумал да бъде тикнат в затвора и да изпее всичко.

Ако за едно танго са необходими двама души, то за уговарянето на футболен мач често са нужни много повече хора. Уговарящите може да са хора с пари и власт, които в последно време са клубни президенти, комарджии, организирани престъпници или и трите едновременно.

Уреждането на един мач включва опити да се гарантира не само победа или загуба, пазарът на залози напоследък стана много сложен – стигна се до уреждането на определен брой корнери, странични хвърляния, както и брой и време на падане на головете. Световният пазар на футболните залози се разраства главоломно, особено в Източна и Югоизточна Азия, както и на Балканите.

Президентите, комарджиите и организираната престъпност „работят“ с треньори, играчи, съдии, като използват най-различни методи за уреждането на един мач.

Парите, особено в брой, са най-често използваното средство за влияние. Стимулите може да включват още къщи, коли, скъпи часовници, екскурзии, много изгодни заеми, проститутки и други. Изнудването също е метод за уговаряне на мачове.

А българският футбол гъмжи от корупция и от уговорени мачове. Предположенията за продадени или нагласени срещи са част от ежедневието на феновете. Почти няма кръг, в който за някой мач да не се заговори, че е бил продаден или уговорен. Мнозина изказват съмнения по този въпрос, но малцина са запознатите със схемите за нагласяване на резултатите.

Съществуват две основни различия в системата за нередовно завършване на мача – едното е неговото продаване, а другото – уговарянето му. Участниците вече ги споменахме – БФС, президенти на клубове, треньори, играчи, съдии от една страна и мафията и организираната престъпност от друга.

В България винаги е имало особено отношение към корупцията и контрабандата. Те са престъпления, третирани от Наказателния кодекс, затова официалното обществено мнение за тях е негативно. В същото време обаче отделният човек приема и дори обича корупцията – всеки е бутал двайсетачка на муден чиновник или си е купувал цигари без бандерол.

Целият ни живот е театър, защо футболът да не е. Нещо повече – излиза, че най-добре е никой да не говори за това, което се прави. Футболът ни е корумпиран, гротесков, уродлив, но все пак си е наш.

TrafficNews.bg