Лятото е сезон, изпълнен със слънце, плажове и ваканции, но високите температури, влажността и излагането на слънчеви лъчи могат да окажат негативно въздействие върху косата. Правилната грижа през този период е от съществено значение за запазване на здравето и красотата на косата.

Ето няколко съвета за грижа за косата през лятото.

1. Защита от слънцето

Носете на шапка: тя е едно от най-достъпните и ефективни средства за защита на косата и скалпа от вредните UV лъчи. Тя предпазва косата от изсушаване и прегаряне.

Слънцезащитни продукти за коса: Използвайте на спрейове или серуми със слънцезащитни филтри. Те създават бариера срещу UV лъчите и помагат да се предотврати увреждането на косъма.

2. Хидратация

Редовно овлажняване: Лятното слънце и солената вода могат да изсушат косата. Използвайте хидратиращи шампоани и балсами, за да запазите влагата в косъма.

Дълбоко кондициониране: Веднъж седмично нанасяйте дълбок кондиционер или маска за коса, за да осигурите интензивна хидратация. Това помага за възстановяване на косъма и предпазва от накъсване.

3. Избягвайте топлинна обработка

Ограничете използването на сешоари и преси: Топлинните уреди могат допълнително да изсушат и увредят косата през лятото. Оставяйте косата да изсъхне естествено, когато е възможно.

Използвайте термозащитни продукти: Ако все пак трябва да използвате топлинни уреди, нанесете термозащитен спрей или крем, за да минимизирате увреждането.

4. Правилно миене

Не прекалявайте с миенето: Прекалено честото миене може да отстрани естествените масла от косата и скалпа, оставяйки я суха. Миете косата 2-3 пъти седмично с нежен шампоан.

Изплаквайте със студена вода: Студената вода помага за затваряне на кутикулите на косъма, като го прави по-лъскав и гладък.

5. Защита от хлор и солена вода

Изплаквайте косата преди и след плуване: Намокрете косата с чиста вода преди да влезете в басейна или морето. Това намалява абсорбирането на хлор и сол. След плуване, изплакнете обилно с чиста вода, за да отстраните остатъците от химикали и сол.

Използвайте защитни продукти: Преди плуване, нанасяйте балсам без изплакване или специални защитни продукти, които образуват бариера и предпазват косата от хлор и солена вода.

6. Подстригване

Редовно подстригване: Подстригването на краищата на всеки 6-8 седмици помага за предотвратяване на цъфтежите и поддържане на здравия вид на косата. 

7. Здравословно хранене

Балансирана диета: Здравословната диета, богата на витамини и минерали, е от съществено значение за поддържането на здрава коса. Консумирайте храни, богати на витамини A, C, D и E, както и на омега-3 мастни киселини и протеини.

Прием на достатъчно вода: Хидратацията отвътре е също толкова важна, колкото и външната хидратация. Пийте достатъчно вода през деня, за да поддържате хидратацията на косата и кожата.

Грижата за косата през лятото изисква малко повече усилия, но с правилните стъпки и продукти можете да запазите косата си здрава, хидратирана и красива, пише puls.bg

 

 

 

Снимка: iStock