Френският институт за морски изследвания представи нов подводен робот, който е нещо като дрон - движението му е напълно автономно, съобщи сп. „Сианс е авнир”. ARIANE е малка подводница с размери и тегло на автомобил. Снабдена е с две роботизирани ръце, камери и много сензори, пише БТА. Роботът ще бъде тестван във водна среда в средиземноморския център на института в Сен сюр мер на 23 април.

След това са предвидени тестове в морето през цялата година в рамките на четири кампании с участието на два кораба за океанографски изследвания. ARIANE ще позволи да се намалят разходите за различни мисии, от картографиране на морското дъно до биоложки изследвания и търсене на черни кутии. „Задействането на робота става по-лесно и по-бързо в сравнение с досегашните подобни устройства”, увери Венсан Риго от института. Създаването на ARIANE идва след това на подводницата „Нотил”, в която могат да заемат места трима души, за да се спуснат на дълбочина до 6000 м в океана, и на робота „Виктор 6000”.

С помощта на „Нотил” бяха открити останките от „Титаник” през 80-те години на миналия век. „Нотил” и „Виктор 6000” обаче трябва да бъдат спуснати във водата от голям кораб. ARIANE е с тегло едва 1,7 тона, може да бъде спуснат във водата от малък риболовен кораб и да предаде събраната информация от дълбочина до 2500 м с помощта на оптичен кабел или акустичен модем. Разработен е от Европейския център за подводни технологии в Сен сюр мер и е патентован от института.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg