Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка на Apple и някои от партньорите на компанията по повод подготвяната от нея онлайн музикална услуга. ЕК проверява дали Apple и звукозаписните компании не се опитват да ограничат безплатните музикални услуги, които се издържат от реклами, съобщава агенция Reuters.

Комисията вече е поискала информация по темата от няколко звукозаписни компании и стирйминг услуги. Тя се интересува от детайлите по споразуменията им с Apple. Според информация на в. Financial Times, Apple ще представи новата си услуга официално още това лято,съобщава dnevnik.bg

Регулаторите в ЕС се притесняват, че компанията ще използва позициите си, за да накара лейбълите да изоставят услуги като Spotify. За сега проверката е само във фаза събиране на информация. На базата на събраните данни ще бъде взето решение дали да се започне по-задълбочена проверка и евентуално налагане на промени в споразуменията или глоби.

Това не е първият път, в който Apple попада в полезрението на ЕК. Миналата година компанията беше глобена с 540 млн. долара, тъй като беше обвинена в картелно споразумение с пет книгоиздателски компании за умишлено вдигане на цените на електронните книги. За момента Apple не е коментирала новите обвинения.

ОЩЕ НОВИНИ ОТ ДНЕС ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg