Начинът, по който се храним, се отразява не само върху здравето и външния ни вид, но дори и върху отношението ни към заобикалящия ни свят. Затова не е изненадващо, че хората, които постоянно са на диета, обикновено са в лошо настроение и изглеждат потиснати.

Както добре знаем обаче, никоя крайност не е добра и нито твърде безразборното хранене, нито прекаленото следене на калории са препоръчителни. Въпреки това, много хора смятат, че здравословната храна е скучна, безвкусна и едва ли не наказание, което убива удоволствието от храненето.

Това обаче е просто мит. И за щастие има начини, с които да постигнем баланс в диетата си, като преформулираме отношението си към храната като източник на удоволствие.

Ето пет начина как да изпитваме повече удоволствие от храненето, препоръчани от д-р Линда Шиуе и обобщени от CNN.

Храната не е само "добра" или "лоша"

Много хора изпитват или са изпитвали срам или вина по отношение на храната и в голяма степен това се дължи на наложеното ни от съвременната култура, както и на това, което са ни внушили хранителната индустрия и "модата" към диетите. Тук става дума за онези моменти, в които си казваме, че не бива да посягаме към дадена храна, защото не трябва, защото е "лоша" за здравето ни или може да повлияе негативно на теглото ни.

Снимка 662110

Важно е обаче да разберем, че няма причини да се срамуваме от това, което имаме в чинията си, дори когато искаме да се поглезим с нещо, което обичаме, но се смята за нездравословно. В този случай важи правилото за баланса и за това, че всичко трябва да бъде в умерени количества.

Диетите не са решение

Просто е - диетите не са решение, защото няма как да се придържаме към тях вечно. Затова веднъж като ги приключим, обикновено се появява и йо-йо ефекта. Вместо да се ограничаваме, е добре да се стремим към изграждането на устойчива промяна в начина на живот. Това означава да се храним повече с растителни, пълнозърнести и бобови храни, което не само се отразява благоприятно на здравето ни, но помага и при борбата с излишните килограми.

Снимка 662112

Самата д-р Линда Шиуе признава, че не се храни "перфектно през цялото време" и си позволява така любимите ѝ сладки изкушения. Тях обаче все пак се стреми да консумира умерено.

Тялото ни го подсказва

Интуитивното хранене означава да се запитаме и да си отговорим на въпросите дали наистина сме гладни или посягаме към храната просто за да задоволим емоционална нужда. Тялото ни само ще ни насочи към избора на най-здравословната и правилна за нас храна, щом сме наясно с това как храната ни кара да се чувстваме след ядене, дали се усещаме сити или прияли, както и колко енергични се чувстваме след хранене.

Снимка 662113

Освен това е от значение да се съсредоточим върху удоволствието от храненето, когато го правим. Важно е да ядем със спокойно темпо, като сдъвкваме всяка хапка добре. А когато се почувстваме сити, е време да спрем, вместо да се насилваме да си довършим порцията.

Местната храна е за предпочитане

Съществуват различни хранителни режими от различни точки на света. И е факт, че те могат да съдържат изобилие от вкусове и съставки. Истината обаче е, че най-полезната и здравословна за нас храна, е тази, която се отглежда и намира в нашия регион. Именно нея не бива да пренебрегваме и заклеймяваме като "скучна", а да ѝ се наслаждаваме с удоволствие.

Снимка 662114

Мислене отвъд калориите

Добре е да си напомняме, че храненето не е просто основно средство за оцеляване или "заплаха" за килограмите ни. То трябва да е удоволствие, връзката със самия себе си, близките, културата ни. Разбира се, храната е и израз на любов и грижа, и едва или има по-голяма наслада от това да я приготвяме и хапваме с любимите хора, пише lifestyle.bg.