"Трябва да има обществен натиск . Правителството трябва да вземе адекватни мерки, а не външната министърка да ходи на границата да си прави ПР. Това беше изключително нелепо. Българите помагат самостоятелно- изпращат хуманитарна помощ,  , настаняват се бежанци по квартири по хотели, плащат се разходи. Но държавата я няма. Вместо това, тук има Пета колона в България, което е предателство по сега действащия Наказателен кодекс в България. И нека всички, които проповядват и подкрепят войната, трябва да го знаят. Не знам обаче при този главен прокурор дали ще има адекватна реакция. Трябва да има реална власт и да я е ясно ние в Европейския съюз и НАТО ли сме или сме параруско и парасъветско пространство. Докато това не се разбере, в страната ни ще има безвластие , ще бъдем цел- мека цел засега. Ако обаче нещата в Украйна тръгнат на зле, ще се превърнем в истинска цел. Това ги го казвам като човек, който знае за какво става въпрос."Така бившият депутат от НДСВ Владимир Дончев коментира ангажимента на България към кризата в Украйна. Той се включи в символичния протест, организиран от група украински граждани в Пловдив днес. 

Според него е необходимо укрепване на отбранителния капацитет на България в рамките на НАТО, въвеждане задължително на военен контингент на НАТО – поне една боеспособна бригада, укрепване на ПВО капацитета на страната. "За съжаление спрозумението за противоракетната отбрана в Източния блок още от времето на Обама бе забавено във времето от предишното правителство на Борисов и ние на практика сме безащитни. Последните 10-12 години нашият генералитет и нашите военни не направиха нищо, за да защитят националния интерес, за което ще им се търси отговорност. Оттеглянето на Стефан Янев бе логично, защото той се занимаваше с политика, а не със своите задължения в Министерството на отбраната. Бързината, с която тръгна да сглобява политически проект показва, че той е бил поставен там с определена цел" коментира бившият председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Според Дончев коалицията ще оцелее, "тъй като сме на прага на Трета световна война и нямаме никакъв друг изход, освен да имаме действащо правителство, което да изпълнява ангажиментите си към НАТО и Европейския съюз". "Извън НАТО , България ще се превърне в руска губерния. Нямаме никакъв друг шанс. С тази активна пета колона ,която от 10 години шета из България, взривява военни складове, вкарва шпиони, това са неща , за които плащаме сега. Това е горчивата цена на руската намеса в нашата политика. И причина за това са слабите ни политици и пробитите ни служби за сигурност, в които са инфилтрирани агенти на Путин и не са прочистени. Второ и трето поколение, децата на хората от Държавна сигурност да продължават да са във властта. Другият проблем е , че обществото ни е бедно и това допълнително настройва част от хората срещу бежанците. Ужасяваща пропаганда, която бе финансирана от Кремъл през КТБ и ВТБ" категоричен е бившият депутат , който се е срещал 4 пъти с Владимир Путин между 2001 до 2005.

"Тогава руснаците ни уважаваха, сега се отнасят спрезрение към нас" коментира Дончев.