Виртуозният китарист от Пловдив Васил Бележков се превърна в един от най-успешните участници в новия сезон на играта „Стани богат”. Композиторът, преподавател и музикант от група "Епизод" достигна до 12-ия въпрос за 20 000 лева. В крайна сметка реши да се откаже и вземе 10 000 лева, след като успя да впечатли всички със знанията си.

Пред TrafficNews пловдивчанинът споделя, че предаването по bTV не е първото подобно предизвикателство. Преди повече от 10 години триумфира четири пъти в „Минута е много”. Взима участие и в умното шоу на БНТ „Последният печели”, където се изправя срещу 18-кратния победител Мартин Иванов. Отчита, че всеки от трите формата са различни и интересни по свой начин.

„В „Минута е много” тръпката е, че трябва много бързо да дадеш отговорите. В „Последният печели” – че в същия момент друг човек също иска да даде бърз и верен отговор. А в „Стани богат” пък предизвикателството е, че всеки грешно отговорен въпрос е последният в играта. И трябва да внимаваш много”, обяснява пловдивчанинът.

Той често изпитва знанията си и в интелектуалната онлайн игра „Тривиадор”, която съчетава елементи от всяко от трите предавания. Има жокери 50 на 50 и помощ от публиката и трябва да отговориш преди опонент, който в реално време играе срещу теб от другия край на планетата.

„Въпросът не е да си най-умният, а може би най-адаптивният към стандартите на формата. За да можеш да се представиш по най-добрия начин”, отчита Бележков.

И отбелязва, че голямата финансова печалба за него не е най-важният мотив, защото пари се печелят и се губят, но усещането, че си бил част от предаване с история и голям зрителски интерес остава като емоция. А и ако трябва да смята колко биха стрували часовете, посветени на музиката през последните 27 години, колко музика е написал безвъзмездно, сметката няма да излезе.

„Нито мисля колко съм дал от себе си, нито колко съм получил. За мен е важно да продължавам да си създавам музиката и да съм полезен на обществото”, признава Бележков.

Освен от музика, той е изкушен и от история. Обича да чете и запомня любопитни факти. Пример за това е правилният отговор, който даде на въпроса „През 1930 г. Пеньо Бомбето и неговата бригада завършват при безпрецедентни условия строежа на кой паметник?”. Без да се замисли, Васил отговори „На свободата Шипка”. Казва, че това няма как да го научиш в училище. Прочел го е случайно в интернет. Запомнил, че човекът, създал този паметник, не е бил поканен на официалното представяне. Факт, който няма как да не ти направи впечатление, предвид мястото, което боевете при Шипка заемат в българската история.

Относно въпроса „В коя държава е изобретено първото пиано” пък отчита, че е по-скоро от област инструментознание. „След излъчването си писах с мой познат със специалност пиано, който каза, че на мое място не би дал верния отговор Италия, а би маркирал Германия. Това, че е музикантски въпрос, не е гаранция, че музикант ще отговори правилно”, казва пловдивчанинът.

Той признава, че в играта „Тривиадор”, когато трябва да избира тема, много по-често залага на област „География”, вместо „Музика”. Причината – географията е ясна. Едно нещо или се намира тук, или не. Докато музиката е много по-широко понятие. Въпрос за композитор, починал преди 300 години например, може да се окаже далеч по-лесен за него от такъв за Лейди Гага или Джъстин Бийбър.

Също така играта е и до голяма степен късмет, както и адекватна реакция във всяка ситуация. Според Васил една от грешките, които е допуснал в „Стани богат”, е рано използваният жокер „Помощ от публиката” още на шести въпрос. „Но пък ако бях дал грешен отговор, изобщо нямаше да видим другите въпроси”, отбелязва той.

Футболът е другата голяма страст на музиканта. Разказва, че от ранна детска възраст обича да гледа мачове. Любимият му български отбор е Локомотив Пловдив, а с капитана Димитър Илиев са израснали в един вход. Обича да се шегува, че твърде рано разбрал, че дори не може да стане най-добрият футболист във входа, камо ли в България. Любим спорт е и волейболът. И с удоволствие присъствал на част от мачовете от Европейското първенство за жени, което се проведе в Пловдив.

Повечето свободно време обаче посвещава на музиката. Дните, в които не преподава китара, прекарва или в писане на музика, или в аранжиране. „Често си тегля някоя партитура на симфония или опера в интернет. Разглеждам я. анализирам кой композитор какво е написал. Това е интересното на музиката, че дори и да си сам, няма как да скучаеш, защото музиката е вътре в теб”, казва Васил. И цитира любимата си мисъл: Музикантът не е това, което работя, а това, което съм.

Подготвя се и за предстоящото турне „Великите български битки“ на група „Епизод”. То ще стартира от 5 март и всяка събота музикантите ще свирят в различен град.

Все още не е решил какво ще прави със спечелената сума от 10 000 лева. Но признава, че вероятно под една или друга форма ще бъде инвестирана в музиката.