Освен добри юристи, по-важно е да бъдем добри хора. Да не спираме да се развиваме и да сбъдваме мечтите си. И дори някой да се отклони от пътя на правото, в края на деня да е удовлетворен от това, което прави. Това послание ще отправи към своите състуденти днес абсолвентката Елеонора Димитрова.

24-годишната пловдивчанка е пълната отличничка на Випуск 2020 на Юридическия факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Това й дава привилегията да произнесе слово пред 100-те студенти от редовна и задочна форма на обучение, които се дипломират днес. Сред тях има 16 отличници, но Елеонора е единствената, която през петте години на обучение няма нито една оценка, по-ниска от отличен 6.00. Лично министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов ще връчи дипломите на абсолвентите отличници, а сред поканените официални лицана събитието са представители на президента, областния управител, местната власт, магистрати, Адвокатска колегия – Пловдив.

Сто юристи получиха дипломи от Пловдивски университет, 16 са отличнициМинистърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов бе в Пловдив, за да ги връчи

„На всички пожелавам от сърце да реализират мечтите си. Ние не сме конкуренти. На първо място сме хора и смятам, че трябва да си запазим добрите отношения”, сподели пред TrafficNews младата юристка. Тя е изключително благодарна на всички свои преподаватели в университета, както и на семейството си, които са й дали шанс, мотивират я и я подкрепят да следва мечтите си.

Елеонора е завършила Строителство и архитектура в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“. В 11 клас обаче решава, че иска да се развива в друга насока и кандидатства „Право”. Споделя, че в семейството й няма юристи и по тази причина никой не е очаквал да поеме по този труден път.

„Винаги съм проявявала интерес към съдебната система. Следяла съм в новинарските сайтове по-известните казуси”, кязва момичето.  

Следването в ПУ не било лесно. Изисквало да бъде научен голям обем от материал. Един учебник е в порядъка на 1000-1500 страници.

„Въпросът не е само да научиш наизуст тези страници. Ако не вложиш мисъл, е невъзможно да ги запомниш и приложиш. А и повечето от нашите изпити бяха устни, други с казуси. Това, че си назубрил някаква материя, не означава нищо. Трябва да знаеш как да я приложиш”, признава тя.   

От друга страна, това било много полезно. Защото не учили само суха материя, а още от студентската банка са прилагали казуси, с които ще се сблъскат след това в професията.

„Доста безсънни нощи сме прекарали за подготовка – не само аз, но и всички колеги. Имахме натоварено ежедневие – лекции, упражнения. Но и преподавателите не ни приемаха просто като поредните студенти. Много от тях искаха да ни подготвят за живота след университета. Отделяха дори от личното си време, за да ни дадат допълнителна информация. Помагаха ни, насърчаваха, предлагаха ни стажове. Което ни мотивираше”, разказва Елеонора.

Тя признава, че не винаги е била подготвена на 100 процента и е невъзможно да знаеш всичко за всички изпити. Но когато можеш да разсъждаваш, полагаш усилия, редовен си на лекции и упражнения, взимаш участие, преподавателите те стимулират. Изключително доволна е от избора на учебно заведение и от образованието, което е получила.

„Преподават ни много изявени магистрати, бивши конституционни съдии, практикуващи юристи. Не са хора, които просто теоретично са запознати с материята, а могат да ни дадат практически съвети за бъдещето. Ние грабехме, каквото можехме да вземем – взехме”, казва юристката.

Най-интересно по време на следването й пък били упражненията, по време на които решавали реални казуси. Както и стажовете, които им позволили да видят  как работят съдът, прокуратурата, различните институции. Което според нея много помага на младите хора да изберат с какво искат да се занимават след университета.

„Тази професия изисква жертви – най-вече на време с най-близките хора. Когато имаш изпити и трябва да се подготвяш, не ти остава време за нищо друго. Но трябва всеки сам за себе си да прецени дали иска да е много добър и да прави жертви, или ще е средно ниво”, казва момичето.

Самата тя е привлечена от гражданско, търговско, облигационно право. И въпреки че завършва днес, вече има натрупан практически опит. От 6 месеца е юрисконсулт на Трафик СОТ и се занимава с юридическите казуси на охранителната фирма. Казва, че се чувства много добре на работното си място. А собственикът на компанията и колегите й споделят, че още от първия ден момичето се отнася професионално към поставените задачи, изключително отговорна е и е ценен кадър.

В малкото свободно време Елеонора обича да пътува. Мечтае пандемията да отмине по-бързо, за да може отново да стегне куфарите и да обикаля света.