„Ще изтеглим решението от утрешната сесия на  Общинския съвет. Ще го пуснем на ново обсъждане и тогава вече ще решаваме. Гледаме да бъдем максимално коректни и към едните, и към другите. Макар че бройките са си бройки, Пловдив си е Пловдив, музеят си е музей, базиликата си е базилика. Ето пак един параграф 22, а кажете какво да правим”. С тези думи кметът Здравко Димитров коментира писмото на министъра на културата.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че в документа проф. Велислав Минеков изрично посочва, че държавните средства за 20 нови щатни бройки служители са целево отпуснати на Регионалния археологически музей, не могат да бъдат пренасочвани и че съгласно изискванията на Закона за културното  наследство Епископската базилика следва да се опазва и управлява от същия музей. Министърът изисква също така да бъде уведомен за  предприетите действия по отмяна на решението на местния парламент.

Скандалът се разрази, след като на сесия на Общинския съвет 20-те щатни бройки в противоречие на закона бяха насочени към „Старинен Пловдив” след предложение на ГЕРБ. След медийните публикации и сигнал от общински съветници към Министерство на културата последва и реакцията на проф. Минеков.

В дневния ред на утрешната сесия на местния парламент бе предвидена точка за промяна на Правилника на ОИ „Старинен Пловдив”. И там се регламентираше и вкарването на 20 нови щатни бройки за служители, които ще трябва да работят на Епископската базилика.