Отново казваме „Здравей“ на нормалния живот след месеците на строго спазване на противоепидемиологичните мерки. И нека наваксаме отложените събития с едно от най-приятните и харесвани от пловдивчани – дефиле „Вино и гурме“. Отложено от месец май,  сега на 27 и 28 юни 2020 г. ще имаме удоволствието отново да опитаме  съчетанията от хубави вина и кулинарно гурме.

Къде? Разбира се отново в Стария Пловдив. Топлите лъчи на слънцето, зеленината на дърветата, китните багри на цветните дворчета, загадъчната привлекателност на възрожденските къщи създават най-уютната обстановка за кулинарното изживяване!

Винопроизводители ще представят своите вина, а ресторантьори ще подберат най-подходящите  ястия за тях на определените локации, които ще намерите .

Това ще бъде шестото издание на Дефиле „Вино и гурме“. Откриването на фестивала ще се състои на 27 юни (събота) от 13 ч. в началото на Стария град (стълбите на църквата Св. Богородица). Дегустациите са в събота от 13.30 ч. до 20 ч. , и в неделя - 28 юни, от 13 до 19 часа.

Дегустациите са срещу жетони / 1 жетон = 1 дегустация/. От всяка локация може да се закупят: 4 жетона – 3 лв., 12 жетона – 9 лв., чаша с държач и 8 жетона - 12 лв., чаша с държач, 8 жетона и брандирана торбичка за 2 бутилки вино – 16 лв.

Кулинарните изкушения, се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите.

Кой кого ще оценява? Жури от експерти ще даде своите оценки за професионализъм на участниците. Посетителите също ще са арбитър. Тяхната оценка ще е на база анкетни карти и брой събрани дегустационни жетони от всеки участник.

Наградите на експертната комисия за „Най-умело съчетание на вино и храна” на  ресторантите и винопроизводителите, участници в събитието , ще се връчат по време на „Вечер на награждаването”.

Организатори на дефилето са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии - Пловдив, кетъринг-фирмите, и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.