Валентин Дишев е носителят на голямата награда „Орфеев венец” за постижения в поезията на фестивала „Пловдив чете”. Победител в категорията за илюстрация и оформление на книга „Златна четка” е Дамян Дамянов. Те получиха призовете си на официалната церемония по откриването на литературния фестивал на Античния театър тази вечер.

Емоционални думи към публиката отправи организатора на събитието Божана Апостолова.

„Много ми  е драго, когато виждам пловдивчани на „Пловдив чете”, защото съм убедена в едно - само духовните хора могат да вървят напред и да успяват. Точно затова преди 30 години започнах да организирам този фестивал”, каза тя и след това покани на сцената един от двигателите на фестивала Гергана Георгиева от „Жанет 45”.

По-късно водещият на церемонията Даниел Ненчев покани на сцената новият министър на културата Кръстю Кръстев, за да връчи „Орфеев венец”.

„Четенето е универсален ключ към миналото, настоящето и бъдещето. Четенето е шперц към човешката душа. Четенето е дар от боговете. Наш дълг е да го пренесем към следващите поколения”, каза той.

И тъй като лауреатът бе доста по-висок се наложи да клекне на коляно, за да бъде окичен с венеца.

„Тази награда не е за мен. Има хора, които смятат, че някой надзърта над рамото им и им диктува. Това е горделиво и богохулно, все едно искат да кажат, че самият той – Господ, диктува творбите им. Да, наистина някой наднича през рамото ти и това е твоята история. Поне 14 от носителите на „Орфеев венец” са част от моята история. Част от мен са студентите ми в Пловдивския университет. Част от моята история е Божана Апостолова, която ме научи, че нещата може да се случат само с пълно себераздаване. Ето кой ти диктува”, каза Дишев и призова да спрем да насочваме любовта си към миналото, защото така за настоящето и бъдещето остава омразата. А само тази любов в настоящето дава вяра и надежда за бъдещето.

Призът „Златна четка” връчи зам.-кметът по култура Пламен Панов. Той подчерта, че община Пловдив подкрепя и ще продължи да подкрепя литературния фестивал и че оформлението на една книга е също толкова важно, колкото и нейното съдържание.

Носителят Дамян Дамянов още с първите си думи успя да разсмее трибуните.

„Моето 20-годишно Аз щеше да гледа с почуда и да се пита какво правя на тази сцена, щеше да ми каже не знам какво правиш, но само дано не пееш”, каза Дамянов и сподели, че ролята на художника-илюстратор е изключитено важна, защото по корицата читателите избират и така се решава съдбата на самите книги. Дали ще живеят активен живот или ще отидат в прашасали фондове.

В момента за настроението на гостите на откриващата церемония се грижи група „Остава”.