Учениците от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив отбелязаха деня на Erasmus+ на открито. Младите художници от 10 и 12 клас скицираха минувачите до Пеещите фонтани. Всеки, който желаеше да бъде нарисуван, получи безплатно своята 5-минутна скица за спомен, съобщи Plovdivtime.bg

„Отбелязваме деня на Еразъм, но искахме да го направим така, че да приповдигнем духа на пловдивчани”, казаха артистите и преподавателите им.

Първи за портрет позираха Ива и Виктор. Двамата търпеливо изчакаха младите художници да завършат творбите си, а след това позираха с тях за снимка – спомен от необикновеното преживяване.

„Супер сте, браво“, каза Виктор, който не скри, че харесва изображението си. Доволна остана и Ива. Двамата заявиха, че ще пазят портретите си и дори ще ги рамкират за спомен.

Най-сладките герои в ателието на открито бяха малките дечица. Майките им ги водеха с количките, а художниците от гимназията влагаха целия си талант и правеха повече от хубави портрети, вдъхновени от бебешките усмивки.

Така Free 5 min Sketches се превърна в събитие за всички, които отделиха малко от времето си, за да подкрепят талантите на Пловдив.

Организатор на инициативата е Ирена Корбетова, преподавател по английски език и координатор по двата проекта на Националната художествена гимназия към програма Еразъм+ - "Art shaping our cultural identity" и "Art is in the air". Учениците, който днес рисуваха хората, са част от проектите.