Управителният съвет на НФ "Култура" да избере нов изпълнителен директор, след като е приел оставката на досегашния Борислав Геронтиев още на свое заседание на 23 юни, призовават от Министерството на културата. Фондът, на който ще бъдат възложени сериозни отговорности да управлява средствата от Плана за възстановяване, насочени към културния сектор, отлага вземането на решение, въпреки че е провел вече две заседания. 

Това предизвика творческите гилдии да инициират „Петиция с искания за незабавни действия на УС на Национален фонд „Култура (НФК) за назначаване на нов директор и стартиране на реформа в НФК“.

"Заради петицията, както и медийна публикация по темата, МК с огромна загриженост отбелязва, че страната ни е застрашена да загуби 79 693 000 лв. от Националния план за възстановяване и развитие на България", отбелязват от министерството и допълват: "Тази сериозна сума, предвидена за сектор „Култура“, е в риск да не бъде получена поради заложените в Плана, но неизпълнени спешни реформи в НФК, който е основен администратор на средствата".

Това бламира възможността за изпълнение на Плана и за получаване на предвидените средства. Ако даден сегмент от Плана за възстановяване и развитие се явява като рисков, то има опасност МС да го извади, за да не застраши целия национален план и плащанията по него. В тази връзка, Министерството на културата очаква от НФК спешни и адекватни действия в интерес на България и на българската култура, допълват от културното ведомство.

PlovdivTime научи, че за мястото на Геронтиев има сериозен кандидат със завидна биография, но предложението среща съпротивата на настоящия Управителен съвет. След публичното оповестяване на факта, че бившият директор вече е освободил мястото, се очаква НФ "Култура" да има ново ръководство, което да изпише ясна стратегия как ще изпълни Плана. Това означава да се направи и още една крачка напред - да се формира по-голям екип с необходимата експертиза.

Европа може да подпомогне българската култура с 40 млн. евроТова ще се случи, ако се одобри националния план за възстановяване от пандемията