Оригиналът на знамето на Съединението се върна в Историческия музей в Панагюрище след продължителна реставрация, съобщават от културното ведомство. Ценната реликва отново е изложена в експозицията „Участие в освободителните борби“.

Провъзгласяването на Съединението е подготвяно години преди ключовото за страната ни събитие. Започва с протестите против решенията на Берлинския договор, в които се включват и панагюрци, и продължава с постоянна пропаганда на съединисткия идеал на страниците на българския печат, дипломатически сондажи пред Великите сили и поддържане на тесни връзки между Северна и Южна България, съобщава dnews.bg.

През лятото на 1885 г. настроенията и подготовката за борба и за обявяване на съединение стигат своите критични точки и се разработва конкретен план за въстание през септември същата година. В началото на месеца вълненията в Източна Румелия добиват широк размах. И докато главните дейци на БТЦРК начело със Захари Стоянов подготвят и агитират населението, в Панагюрище на 2 септември 1885 г. тримата младежи Събко Милков, Андон Оряшков и Тодор Хаджикирилов издигат знамето, гърмят с оръжието си и с възгласите „Долу Румелия!”, „Да живее Съединението” провъзгласяват така дълго чаканото обединяване.

През следващата година на 2 септември в средногорския град ще бъде отбелязана 135-годишнината от обявяването на Съединението, съобщават още от музея.