С първа награда от Националния фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“, който се провежда през уикенда в с. Широка лъка, Смолянско, се завръщат малките танцьори от пловдивската детска градина „Боряна“ в квартал Прослав.

Те спечелиха журито и публиката с танците СватбаНестинарка и Заораване /Кукери/ и заслужиха отличието с изключително оригинално пресъздаване на обредите с езика на танца.  

Организатор  на конкурса е Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, с подкрепата на Министерството на културата, Община Смолян и кметството на Широка лъка. Събитието е включено в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 г.

Сред основните цели на Националния фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ е да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор, да даде възможност за изява на малки и големи и да се превърне в място за среща на традициите от различните краища на България, за да се представи богатството и пъстротата на българския фолклор.

Конкурсът се проведе в шест раздела, които обхващат индивидуални изпълнители на народно пеене и на народните инструменти гайда, гъдулка, тамбура и кавал; народни оркестри и камерни инструментални групи; народни хорове и камерни вокални групи; народни танци в четири групи; групи за автентичен фолклор.

В надпреварите участваха възпитаници на детски градини, навършили пет години, и ученици до XII клас.

Всяка година разделът „С песните на…“ е отреден на известен фолклорен изпълнител. През 2021 г. той е посветен на народната певица Валя Балканска, спечелила популярност с песента „Излел е Делю хайдутин“. Песента е включена в златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“. Право на участие в този раздел имаха всички деца от 7- до 18-годишна възраст с изпълнение на две песни от репертоара на Валя Балканска.