Официално откриха алеята на Данов хълм, която ще носи името на българския пианист, композитор и джазмен Милчо Левиев. Десетки се стекоха към тепето, където от ул. „Божидар Здравков“ до площадката с шадравана, са монтирани табели с информация за живота и културното дело на твореца.

Но идеята за почитане на паметта на Левиев не се изчерпва дотук, казаха от Община Пловдив. В намеренията им е на Данов хълм да бъдат организирани джаз концерти в негова чест.

„Трябва да уважаваме нашите творци. Милчо Левиев е човек, прославил Пловдив чак до САЩ. Винаги е споменавал града ни на първо място. Ще направим всичко възможно тази алея да стане център на джаз събития, за да може делото му да продължи“, заяви по време на откриването зам.-кметът по култура Пламен Панов.

На върха на тепето има площадка, която може би ще направим малка сцена. Там може да се провежда заключителният концерт на едноименния национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, заяви певицата Вики Алмазиду. За Левиев тя говори с голяма гордост и любов: “Всеки ден най-често имената, които той споменаваше, бяха Пловдив и Панчо Владигеров. За него градът беше началото и краят. Не познавам човек, който да е обичал повече родния си град”, допълни тя.

На събитието присъстваха близки и почитатели на Левиев, общественици и представители на местната власт.

„Благодаря на всички, подкрепили идеята. Днес правим поредната малка стъпка в едно велико начинание – съхраняване на културата. Да ни е честита новата алея. Убеден съм, че в годините напред, целият хълм ще заживее нов живот“, кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Припомняме, че идеята за именуването на алеята бе подкрепена единодушно от съветниците в местния парламент на Пловдив през април 2023 година по повод 85-ата годишнина от рождението на твореца.