История за непокорна принцеса, която е загърбила клавесина за сметка на футболната топка и меча разказват актьорите от Пловдивския куклен театър в най-новото си премиерно представление.

„Непокорната принцеса” ще се играе на 5 май от 19 часа и на 6 май от 10.30 и 11.45 ч. Автор на драматизацията и режисьор е Ева Кьосовска, сценографията и куклите са дело на Крум Крумов, а музиката – на Пламен Мирчев-Мирона. Участват Евдокия Енчева, Стайко Стайков и Румен Караманов.

„Героинята ни е необикновена, защото докато баща ѝ иска да е като другите – да свири, да бродира, да я отвлече змей, а после принцът да я спаси, тя не желае да се промени и остава себе си. Царят и министърът му организират на три пъти заговор да бъде отвлечена от змей, за да бъдат нещата както в другите царства и да завършат с „и три дена пели, яли и се веселили”. Но не успява и неслучайно трите змея си подават оставките, победени от нея.  Принцеса Филадендрония е образ, с който искаме да изпратим посланието, че животът е хубав, защото сме различни и  не трябва да влизаме в калъп. В създаването на този спектакъл имах и личен мотив – исках детето ми да ходи на уроци по математика, а то искаше да рисува.  Просто математиката не му е силата. С това се занимава „Непокорната принцеса” – когато сме убедени в своя път не ние да се променяме, а да променяме света”, разказа Еве Кьосевска.

А актьорът цар Румен Караманов я допълни, че неслучайно  е искал да спази традицията с отвличането: „защото най-лесно се управлява царство, в което нещата се случват без да се налага царят да взима решения”.

Екипът кани всички свои приятели и почитатели над 6 години, защото „Необикновената принцеса” не е просто история за деца, но и училище за родители.

След премиерата куклениците насочват усилията си да организират весел първоюнски празник за малки и големи. По случай международния ден на детето театърът ще отвори целодневно врати. Ще има спектакли за всички възрасти – „Кой към аз”, „Косе Босе” и „Незнайко в слънчевия град”.

Очакват се и силни издания на „Двама са малко – трима са много” и „TheatAir” през септември.