„Малоумие” – с тази дума определи безпрецедентния скандал в сценичните изкуства бившият министър на културата Кръстю Кръстев по време на интервюто си с Георги Любенов по БНТ.

„Петното, което се хвърли върху системата, е невъобразимо. А, повярвайте ми, тя работи добре. Аз не мога да си представя кои са тези хора, които са си въобразили, че тази схема може да проработи. Тя е хваната, но по-късно, а къде са причините да не се забележи веднага, ще кажат разследващите.  Говоря за назначаването на хора, които нямат нищо общо с театъра”, каза той.

Кръстев обясни, че в Министерство на културата непрекъснато се получават сигнали и неговият екип е решил да направи проверки по всички тях и са установени нарушения. Той обясни, че специалистите, които работят във ведомството са малко, а в културната мрежа има 101 институции.

„Не обявихме публично констатираното, защото има процедура – подали сме сигнали на Агенцията за държавна финансова инспекция и Прокуратурата. Всичко е направено по законов ред. Става дума за други нарушения – дадени бяха неверни данни. Някои театри, защото трудно се намират добри счетоводители, бяха наели външни фирми.  Проблемът е дали от незнание или от немарливост, са оставили тези фирми да правят, каквото си искат. Дали е съзнателно, или несъзнателно – това трябва да се установи от компетентните органи. Трябва да се установи генезисът на проблема, а той е, че директорът носи отговорност за абсолютно всичко”, коментира  Кръстев и допълни, че всеки директор трябва да е много отговорен и макар да работи в стрес.

Той определи, че в случаите в Разград и Смолян, двамата служители в Министерство на културата, посочени от настоящия министър Найден Тодоров, са извършили престъпление или най-малкото  престъпна небрежност, немърливост.

„Познавам хората в министерството и ми се свива сърцето. Не искам да мисля какво му е в момента на министър Тодоров”, каза още Кръстев.

Той подчерта, че през методиката за финансиране на театрите се е случило сериозно развитие на изкуството. Хората в по-малки театри като тези в Хасково, Русе,  Габрово, Благоевград работят и правят чудеса.

„Време е тази система да се калиброва. Всички заедно да върнем доверието в нас. Повярвайте ми, това че има бъгове в системата, но цялата гилдия не заслужава това, което се случва”, завърши Кръстев.