Театър, съвременен танц, филмова прожекция и творчески срещи – всичко това събира в програмата си 13-ото издание на Международния фестивал „Черната кутия” от 31 май до 6 юни в Пловдив. Един от знаковите форуми под тепетата ще предложи 9 събития на артисти от 7 държави.

Радваме се, че фестивалът вече е доказан, устойчив, успешен. Това нямаше как да се случи без подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, посолствата, културните институти, спонсорите, каза организаторът на „Черната кутия” Недялко Славов.

Той допълни, че партньорите на събитието са направили така, че арт директорът и селекционер на програмата Слава Младенова да работи в по-дългосрочен план и да кани у нас, артисти, които гостуват на най-големите фестивали.

Тази комфорптна среда, условията на една предвидимост по отношението на планирането ни дава шанс да планираме занапред каза Недялко Славов. Гаранции за дългосрочно партньорство с фестивала даде заместник-кметът Александър Държиков, който подчерта, че с всяка година общината увеличава средствата за големите форуми, които допринасят за авторитета на града като културен център.

Тазгодишното издание на „Черната кутия” започва любопитно събитие – творческа среща с Деян Донков в Драматичния театър на 31 май от 17 ч.

Ще бъде една необикновена и интимна среща, в която публиката ще научи интересни детайли за него, ще може да зададе своите въпроси, каза Слава Младенова. Официалното откриване пък е от 19 часа в Камерната зала на Драмата с танцовия проект Routes на австрийската трупа Sead Salzburg  Experimental Academy.

Ден по-късно е премиерата на филма „Дневникът на Дракула”  от 17 часа в U P.A.R.K. Gallery. Документалната лента ще бъде представена от Мила Искренова.  Вечерното представление от 19 часа е на италианската компания Esklan Art`s Factory.

Това е една от най-добрите италиански танцови компании, а спектакълът им е реверанс към легендарния американски композитор Джон Кейдж, разказа Слава Младенова. Тя насочи вниманието на публиката и към представлението на 2 юни на белгийската компания Cie O Quel  Dommage, което интерпретира темата за мъжа през очите на жените. Спектакълът е физически театър, който не се нуждае от много думи , за да отправи посланието си разказаха организаторите.

Програмата на 3 юни е посветена на спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята” на Кукления театър.  Фестивалът продължава със спектакълна Народния академически театър на Чехия.

На 5 май пък е премиерата на книгата на Христо Мутафчиев „Черно на бяло” от 18 часа в U P.A.R.K. Gallery.  Вечерта е  „Майсторите” – интимен спектакъл съчетание на театър, кукли и музика. Спектакълът е в  Културен център „Тракарт”.

Закриването на 6 юни от 19 часа в Камерната зала на Драмата е с „Elevator” .