Хиляди заглавия и специални предложения от над 70 издателства очакват столичани и през уикенда на бул. "Витоша". Най-голямото пътуващо книжно изложение на открито "Алея на книгата" предлага вълнуваща пограма с много игри за малките читатели.

Програмата включва премиери на книги, срещи с автори, преводачи и издатели, представяния на детски книжки, музикални събития, игри и работилници за деца.

На 14 септември, събота, от 15:00 до 17:00 ч., по случай задаващия се старт на учебната година, предизвикваме родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под надслов "Написаното остава. Пиши правилно!". Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Най-успешно справилите се ще получат и награди.

Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят и на концерт с песни от поредицата познавателни книжки "Чуден свят" в изпълнение на Детска вокална група "Сладки пуканки" към Националния дворец на децата, среща с преводача на чешкия феномен "Чифтоядците" - Красимир Проданов, представяне на детската книга "Съчко", представяне на детската книга с аудио диск "Софѝя и хвърчащото креватче", игри, гатанки и логически задачи с "Клевър бук".

Съботната програма за възрастни включва представяне на музикалната биографична книга на Свилен Ноев от група "Остава" - "Аз, Остава", среща с автограф с Татяна Попова, представяне на юбилейната беседа на Учителя - Беинса Дуно "Мировата любов". Авторката Стефана Белковска представя горещия летен роман "Любов в Хавана".

На 15-ти септември, неделя, Литературният кът отново очаква най-малките читатели за представяне на новите книги за деца и възрастни "Азбука" и "Племето на майките" от Ирина Каракехайова и работилничка за деца - числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори).