Един от най-авторитетните джаз форуми у нас - Plovdiv Jazz Fest, ще отбележи подобаващо своята 10-годишнина с фантастична програма за меломани. Празникът Plovdiv Jazz Summer започва утре. Това е третото издание на лятното издание на фестивала се провежда в Марково и на сцената на лятно кино „Орфей”.

Откриването е днес – 18. юли, от 21 ч. В атмосферата на градината в село Марково ще пее Мария Вандева. Именно с великолепния глас на тази млада дама започва и лятната програма на Plovdiv Jazz Fest. Едва на 16 години Мария Вандева печели Националния конкурс за млади изпълнители – Пловдив. Част от наградата ѝ е да направи концерт в рамките на Plovdiv Jazz Summer. На градинската сцена Мария Вандева ще се качи заедно с пианиста Иво Гечев.

На 19. юли е концертът на бразилския вокалист и китарист Уил Сант, сочен за наследник на Жоао Жилберто на откритата сцена в село Марково. За музиката си талантливият певец казва пред Jazz FM: „Боса нова е вълшебство, което носи красива енергия и мелодичност”.

„Уил Сант полека и без усилие се превръща в новото лице на боса нова. Музиката му е завръщане към простотата - поетична и ненатрапливо кинематографична, с препратки към ретро естетиката на бразилските изпълнения от началото на 60-те години. Много интересен като съчетание на младост и сдържаност, която абсолютно първосигнално напомня Жоао Жилберто, не само поради факта, че и Сант пее тихо и свири на китара. Уил Сант е еманация на носталгията по бохемския дух на живота в Рио през 60-те години, на боса нова, на лекотата, без която не можем“, казва организаторът на фестивала Мирослава Кацарова.

Безспорно голямата новина на Plovdiv Jazz Summer е, че на 8. август в Лятно кино „Орфей“ ще гостува триото на прочутия контрабасист Авишай Коен, който пристига в България за втори път благодарение на Plovdiv Jazz Fest. Той беше тук за първи път през 2020 г., когато противоепидемичните мерки, свързани с пандемията, възпрепятстваха много хора, които искаха да го чуят на живо.

Авишай Коен е контрабасист, певец и композитор. Той има репутацията на един от най-великите басисти в света през последните две десетилетия. Композициите му отразяват обширна музикална вселена от традиции, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински народни песни, от комбиниране на класическа музика и джаз до джаз стандарти и съвременен джаз. Роден в кибуца Кабри, северен Израел, още в ранното му детство музиката има много силно присъствие и влияние за Авишай Коен. Завършва Музикалната и художествената академия в Йерусалим, а на 22 години се мести да живее в Ню Йорк, където първоначално свири на улицата и работи като строителен работник. Учи в Университета The New School с музиканти като Брад Мелдау и скоро започва да свири заедно с панамския пианист Данило Перез. През 1997 г. става член на Chick Corea’s New Trio и за близо 6 години се превръща в неразделна част от музиката на Чик Кърия. През 2003 г. той започва своята забележителна солова кариера.

Преди концерта на Авишай Коен трио отново на сцената на Лятно кино „Орфей“ ни очаква още един вълнуващ концерт. Frantik Zen е групата на каталунския саксофонист Арнау Гарофе, който живее почти десетилетие в България. Част от бандата са Александър Логозаров (електрическа китара), Васил Вутев (барабани), Радослав Славчев-Ривърмен (бас) и Стив Хамилтън (клавишни). Музиката на групата е ефектна смесица от фънк, джаз, R&B и поп. 8. август ще е единствената вечер с два концерта от лятната програма на фестивала и ще започне в 20 ч. Билетът важи и за двата концерта.

Белослава Джаз Квинтет ще гостува на фестивала на 9. август за последния концерт от 21 ч. на сцената на лятно кино "Орфей".

Plovdiv Jazz Summer ще завърши на 24. август от 21 ч. на централния площад на село Марково. Вече по традиция там се провежда един концерт, който събира стотици хора. Този път това ще бъде концертът на певеца Орлин Павлов и JP3, или иначе казано – Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани). Финалният концерт, с който приключва лятната програма е с вход свободен.

Кулминацията за всички любители на световния джаз е от 1. до 3. воември, когато в Дома на културата „Борис Христов” ще чуем тромпетиста, певец и композитор Тил Брьонер, Мирослава Кацарова и нейния джаз квартет и струнен квартет Perfect, четирикратния носител на „Грами“ и създател на Snarky Puppy  басиста Майкъл Лийг, Бил Лорънс – пианист, кийбордист, композитор, съвременната група Half Easy Trio и украинската певица Тамара Лукашева, Trio Tapestry и бандата на американския джаз китарист Майк Стърн, заедно с Лени Стърн и Денис Чембърс. Всички те ще участват в 10-ото издание на Plovdiv Jazz Fest.

Билети за всички концерти през лятото и есента са в продажба в мрежата на Eventim. Билетът за всяка вечер, която включва два концерта е един и включва и двата концерта. 

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Концертите на Авишай Коен трио и Белослава се реализират с подкрепата на Фондация 2019. Всички събития от есенното издание на Plovdiv Jazz Fest се провежда с подкрепата на община Пловдив и Plovdiv Jazz Fest e част от Културния календар на града за 2024 година. Plovdiv Jazz Fest се реализира с подкрепата на Министерство на културата. Концертът на Арнау Гарофе квартет се реализира със съдействието на Посолството на Кралство Испания в България.