„Започнах да събирам историите и фотографиите за Пловдив в един приземен етаж на  ул. „Велико Търново” 1, където сканирах множество снимки. Живея на №15 и прокарах пътека. После тази пътека тръгна първо към Историческия музей, където ми помагаше моят приятел Стефан Шивачев. После пое към Държавния архив, където срещнах безценната помощ на Недялка Петрова. На финала тя спря пред Народна библиотека „Иван Вазов” и подкрепата на Радка Колева и Димитър Минев. Пътят не беше лесен, но много приятели ми помагаха и искам безкрайно да им благодаря. На съпругата ми Мария, на двете ми дъщери Ралица и Радост, които също ми бяха подкрепа. Всички книги и фотоалбуми са факт благодарение на безценната помощ на доц. д-р Александър Гьошев и инж. Стефан Немцов. Накрая ще си позволя да цитирам  Патриарха на българската литература Иван Вазов, който през 1920 г., когато му връчват званието Почетен гражданин, казва: ”Като пловдивски гражданин не само по право, но по душа аз викам възторжено: Слава на Пловдив!”

С тези думи носителят на голямата награда „Пловдив” за цялостен принос Димитър Райчев се обърна към публиката в залата на Драматичния театър, където днес бяха връчени традиционните награди за култура и изкуство.

Райчев  получи статуетката от кмета Здравко Димитров, който благодари на хората на изкуството, защото духът на Пловдив е неповторим и уникален благодарение на тях.

Домакин на церемонията бе Драматичният театър,  а екипът поведе балканския човек в едно вълнуващо пътуване между звездите и земята, в дълбините и висините, сред фантастични образи и поетични метафори. Водещи бяха Климентина Фърцова и Спартак Апостолов.

Рамката на цялата церемония постави директорът Кръстю Кръстев: „Вярвам, че в културния свод на Пловдив се преплитат десетки хиляди човешки гласове, създавали в далеч по-сложни времена от днешните. Ние сме само брънка от веригата, камък от градежа. Вярвам, че всички те са част от спасителната мисия на културата и изкуството. Затова Пловдив има дух, който увлича”.

Той призова Община Пловдив да инициира програма, която да популяризира носителите на наградата сред учениците, за да видят, че освен минало и история, градът има и настояще и бъдеще.

Призовете в отделните категории връчваха актьори от Драмата.

Стефан Попов връчи наградата в категория „Художествена литература” на сина на Крум Филипов.  Калоян на няколко пъти благодари за наградата и подкрепата, за това, което е направил – книгата „Писна до сина ми”.  С емоционалното си послание той трогна публиката.

Втората категория също предизвика много емоции, защото бе връчена от приятел на приятел. Стоян Сърданов отличи преводача Васил Самоковлиев за книгата  „VitaNuova“ от  Бохумил Храбал.

Владислав Севов, който спечели приза в категория „Журналистика в сферата на културата”, благодари на колегите, защото в телевизията е важна екипната работа, която не е само съзерцание, но и анализи на проблемни теми.

Носителят на приза в категория „Архитектура” арх. Петко Костадинов и колегите му за  реставрацията и реновирането на Градската художествена галерия също отправи силно послание.

„Първо искам да благодаря на проф. Мария Шнитер, която много ревниво и последователно пази наследството на прадядо си арх. Йосиф Шнитер и ни помогна много. 8 години ни отне, за да реализираме проекта.  Смятам, че това е единственият случай, при който в процеса на работа са използвани по-малко средства, отколкото са заложени по проект. С оставащите 170 000 лв. ще бъде изграден амфитеатърът в подножието на църквата „Св. Димитър”. През делия процес на работа съм си задавал въпроса какво е довело забележителни личности и професионалисти като Йосиф Шнитер и Люсиен Шевалас в Пловдив. Вероятно това е красотата на града ни, съзнанието, че между хълмовете има перспектива за един хубав град, град на романтика, спокойствие и красота”, каза арх. Костадинов.

Наградата си в раздел „Музика” тенорът Ивайло Михайлов посвети на своя баща проф. Михайлов,  който е един от хората, дошли да работят за процъфтяването на Пловдив. Неговият партньор в концерта  „Всеки може да бъде щастлив“ - за щастлив и пълноценен живот на децата със синдром на Даун, проф. Людмил Ангелов допълни: „Наградата „Пловдив” е като знак на почетния легион на пловдивските творци, към който се присъединихме с гордост и ние”.

В категория „Театър” призът отиде в Драмата за спектакъла „Солунските съзаклятници”. Получи го директорът Кръстю Кръстев, който благодари на колегите си и подчерта, че тя е за всички, които работят за духа на Пловдив, не само в Драматичния театър, а и във всички други културни институции.

„Аз знам, че вие се гордеете с тях”, каза той.

Призът за танцово изкуство отиде при ансамбъл „Тракия”. Художественият ръководител проф. Даниела Дженева благодари за признанието, защото е за огромен и сложен проект, свързан със 100-годишнината от рождението на основателя на трупата проф. Кирил Дженев.

От името на баща си наградата в категория „Изобразително изкуство”  получи синът на художника Борис Стоилов. Елена Панайотова, която заедно с фотографа Атанас Кънев спечели в раздел  „Аудио визуални изкуства и фотография”  за фотоизложбата „Далеч от Африка“, посвети приза на баща си Панайот Панайотов.

„Той имаше две послания – че фотографията може да разказва истории и че няма по-красив град за живеене в целия свят от Пловдив”, каза тя.

Фондация „ПроЛибрис“ спечели наградата в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства” за интерактивната изложба „Книгата – от камъка до пиксела“, а идеологът на целия проект доц. д-р Александър Гьошев сподели: „Посветихме се на задачата да превърнем свито но книгата в един по-различен разказ. Това е наша мисия от години, защото книгата е нещо по-голямо от предмет, който държим в ръцете си. Тя е по-голяма от живота”.

Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков”  получи приза в категорията „Произведение на изкуството, предназначено за деца”  за големия детски концерт  „Небесни звуци за кавал и струнни” с участието на оркестъра на училището и солиста Теодосий Спасов.

Директорът на училището Нели Попова-Койчева благодари за признанието и на Мила Павлова, организатор на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”.

„Ще цитирам Теодосий Спасов, който е част от проекта: „Когатовидя блясъка в учите на тези млади музиканти, ми порастват криле”, каза Мила Павлова.

Приза в раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“  бе отличена фирма „Комихрис“  ООД за реставрацията и консервацията на хотел „Вила Флавия“ на ул. „Съборна” 13.

Връчи го зам.-кметът Пламен Панов, който първо благодари на всички творци, които ни усмихват, радват, а понякога и разплакват. След това им се поклони.

„Има две неща, които правят Пловдив различен – неговите творци и тези, които пазят културното му наследство”, каза Панов.

Инвеститорът на забележителния обект пък благодари на екипа – арх. Иван Щерев и арх. Галя Кръстева, скулптора Огнян Читаков, археолога Мая Мартинова-Кютова, реставратора Никола Стоянов.

Цвят и много емоции на церемонията дадоха и изпълненията на талантливите пловдивски деца Филип Василевски, Пресиана Наневска и Хрисиана Савова. Финал на церемонията сложи филмиран флашмоб с изпълнение на химна „Върви, народе възродени” на деца, иницииран от музикална къща „Дивизи”.