Близо 2 хил. асеноградчани носят името Георги и празнуват имен ден днес. 1 528 живеят в Асеновград, а 442-ма – в асеновградските села, съобщиха от общината.

Кметът на града д-р Христо Грудев поздрави както тях, така и останалите жители на общината с днешния празник. Бъдете здрави и запазете патриотизма в сърцата си, пожела той.

Ето и цялото му обръщение:

Днес честваме един от най-светлите християнски празници - Гергьовден. Това е не само специалният ден за всички, носещи имената Георги, Гергана, Галя и Ганка. Празникът слави още храбростта и храбрите пазители на България. И не на последно място - днес с гордост и чест поздравяваме по повод професионалния им празник българските военнослужещи, които ежедневно и безкомпромисно се грижат за мира и сигурността ни.

Знам, че днешният Гергьовден събужда смесени чувства у всеки един от нас. Но съм уверен, че сред тях е надеждата за по-доброто и спокойно бъдеще за града ни. В Асеновград живеят 1 528 жители, носещи името Георги и още 442-ма – в асеновградските села. Дамите, които са с име Гергана в града, са 367, а в населените места са 67. В общината Галя се наричат общо 139 именички, а Ганка - 30. Числата показват, че Асеновград е град със забележително минало и традиции, с достойно настояще и вярвам - със светло бъдеще. Почти всяко следващо поколение асеновградчани, в чиято фамилия има поне един Георги, съхранява и продължава рода си, като дарява своите синове и дъщери с това име. То е символ на храбростта на светеца, който е побеждавал злото с лека ръка.

Сега, във времена на истинско изпитание, с гордост и самочувствие можем да подчертаем за пореден път, че българинът се отличава със своята смелост. Това, което се случва в България и по света, почти се доближава до тежестта на война. Но всеки един гражданин на нашата страна води собствена битка. Битка срещу страха. И успява да победи! А най-трудно е да се изправиш срещу себе си и собствените си мисли. Затова се иска храброст, която асеновградчани несъмнено притежават.

Още от зората на християнството Гергьовден се почита и като празник на войската. Благодаря на нашите воини за професионализма, мъжеството и всеотдайността им. Изразявам своята признателност към усилията им, отговорността и смелостта им. Всички ние разчитаме на тях и им се доверяваме. Днес свеждаме глава и се прекланяме и пред паметта на знайните и незнайни доблестни герои от въоръжените сили на България, които са жертвали живота си, за да може ние днес да бъдем свободни, независими и да празнуваме.

Честит празник на всички български офицери, военнослужещи и ветерани, на имениците и на целия ни храбър народ! Бъдете здрави! Запазете патриотизма в сърцата си! И нека празничният ден да бъде повод за заслужена гордост!