Близо 10 000 души посетиха Епископската базилика само през първия месец от отварянето й. Анализът на Общински институт „Старинен Пловдив“, който управлява базиликата, показва, че около 20% от посетителите са чужденци, представители на  Великобритания, Франция, Испания, Русия, Швеция, Нидерландия и Шри Ланка, както и редица посланици на държави от цял свят, които имат представителства в България.

 От Института констатират, че с отварянето на Голямата се е увеличил интересът и към Малката раннохристиянска базилика. Близо 300 от продадените билети, през този период, са били комбинирани - за посещение на Малката и Голямата базилика.
Наблюдава се тенденция и за интензивни организирани посещения от страна на подрастващи от начални и основни училища от Пловдив и страната, както и от специализирани учебни заведения по изкуства, строителство и архитектура.

Очаквано високотехнологичният и впечатляващ културен център се превърна в притегателно място за хора от различни социални и демографски групи.

Горди сме от факта, че за Голямата базилика на Филипопол сега се говори в цяла България и хора от страната идват всеки ден, за да се потопят в мистиката на мозаечното изкуство и наследство, представени по запомнящ се начин чрез съвременните технологии. Всеки ден изпращаме посетителите усмихнати, възторжени и заредени с енергията на историята ни. По наше мнение в момента Епископската базилика на Филипопол е един от най-посещаваните музеи в Европа”, споделят от екипа.
     

Общински институт „Старинен Пловдив” е създал необходимата организация, за да може обектът да работи всеки ден от 09:00 до 18:00 ч. без почивен ден. Достъпът се осъществява при строго спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.