„Хайде да почистим, Радке”, галено говори на робота прахосмукачка виртуозният цигулар Васко Василев. Музикантът с пловдивски корени е изолиран в един от испанските градове епицентър на заразата с коронавирус – Валенсия.

Музикантът разказа в предаването „Тази събота” , че вече се е адаптирал към необичайната ситуация и не просто спазва правилата за карантина, но и работи усилено, защото вярва, че сега ролята на артистите е да осигуряват радост и забавление на хората.

Сега можем да се отблагодарим на публиката, която е идвала на нашите концерти, аргументира се Василев.

Жилището, което цигуларят обитава, се намира в циганската махала на Валенсия, където въпреки тежката ситуация  се свири фламенко навсякъде от домовете, но за съжаление всеки го прави по единично.

Причината да „заседне” в испанския град се оказват поредицата от концерти в Япония и Англия, между които се озовава във Валенсия и там го заварва извънредното положение.

Споделя, че от четири дни не е напускал къщата, а последно бил до магазина.

Стоим на 3 метра разстояние. Преди да влезем вътре трябва да използваме дезинфектант за ръцете си, с маски и ръкавици сме. Под карантина разбрах, че мога да правя неща, които досега не съм правил и изпитвам удоволствие от това. Опитвам се да готвя, имах няколко провала в кухнята“, заяви един от най-успешните български музиканти за последните две десетилетия.

Той обясни, че най-хубавото, което карантината не може да му отнеме, е възможността да свири. И да го прави през интернет и с колегите си от Ковънт Гардън.

Аз записах своята партия, след което останалите колеги – своите, и го сглобихме. Сега работим върху един огромен проект- включват се и целият оркестър и хорът. И вероятно следващата седмица този запис ще излезе с участието на 100 човека, разказа музикантът.

Той бе категоричен, че не усеща паника във Валенсия, но и уточни, че не живее в центъра на града.

Чух се с мой приятел в Мадрид, там е страшното. Разбрах, че брат му е болен от коронавирус, а съпругата на брат му е починала. Там положението е много сериозно. Памела, с която аз бях толкова години, също е болна и се лекува във Валдизер. Тя все пак е добре. Каза ми, че така не е боледувала никога в живота си, че е изтощена, без вкус, все едно е бягала километри. От седмица се бори със заболяването, каза Василев.

Той допълни, че в началото не е приемал много насериозно заплахата, но сега си дава сметка, че е важно да бъдеш отговорен.

Василев сподели, че неговите родители са добре и са в България, в къща до морето. Сестрите му са в различни точки по света – двете в Германия, а другата в САЩ, но също се намират по домовете си.

Музикантът разказа, че през декември е бил в Токио и не е имало никакви индикации за задаващия се ужас.

Васко Василев обеща, че ако всичко е наред на 16 юни от 20 часа на Античния театър в Пловдив ще изнесе незабравим концерт, вдъхновен от фламенкото.