Кой и защо създава музика? А какво всъщност е музика? А как звучи музиката в ума на виртуоз? Как да създадем импровизация с класически инструмент и бутилков сешоар? Отговорите на всички тези въпроси ще даде родният цигулар Васко Василев, който ще бъде специален гост на Музейко на 24 ноември.

В неделния ден концертмайсторът на Кралския оркестър ще предложи вълнуващо предизвикателство на малките посетители, разкривайки им необятната музикална вселена. В атмосферата на причудливите инструменти от изложбата „Докосни музиката“ Васко Василев ще провокира въображението на децата със забавни музикални експерименти – защото мелодията съществува във всеки познат звук, трябва само да се заслушаме! Цигулката ще прозвучи в компанията на земен ксилофон /звуци от дърво/ и литофон /звуци от камък/, орган от водосточна тръба и други забавни попълнения в гостуващата изложба, която ще остане в Детския Научен Център до края на януари.

С импровизация и настроение в приключението ще се включат и музикантите, които придружават Васко Василев на светоната сцена, в състав: Хуан Хередиа /перкусии/, Виктор Вайехо /клавирни,тромпет/, Дейвид Бъкингам /китара/. Музикалното преживяване ще предложи на децата среща с класическата музика и звуците на града, които могат да звучат като истинска песен!