Млади тенори от цял свят пристигат в Опера Пловдив за първото издание на Международния оперен конкурс "ГЛАСЪТ НА КАМЕН" от 22 до 26 август!

От 40 кандидати престижното международно жури с председател Хосе Кура селектира за участие 28 млади артисти от Китай, Монголия, Южна Корея, Аржентина, Румъния, Русия, Иран, Сърбия, Турция, Северна Македония и България, които ще се надпреварват в два професионални тура с награден фонд от над 10 000 евро и 6 специални награди, както и в свободен тур за наградата на Публиката на Пловдив, който ще се състои на 24 август на Римския стадион с вход свободен.

Лауреатите ще участват в Гала вечер с Оркестъра на Опера Пловдив на 26 август на Античния театър и ще имат честта да бъдат дирижирани от световния артист Хосе Кура. Концертът е със специалното участие на примата Красимира Стоянова, Kammersängerin във Виенската държавна опера и член на международното жури на конкурса!

Конкурсът „Гласът на Камен“ е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство. Това е възможност за младите артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор, част от най-стойностната история на световната опера.

Първото издание на конкурса „Гласът на Камен“ е част от програма „Наследство II“ на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се осъществява със съдействието на Фондация „Камен Чанев“, която също предоставя награди за отличените певци.