Дубайската опера бе домакин на легендарния италиански тенор Андреа Бочели и трупа от известни израелски певци, включително Идан Райхел, като част от исторически концерт. Събитието, озаглавено „Празник на мира“, се проведе в чест на нарастващата инерция за мир в региона, предаде МедияОфис.

Концертът, в който също участваха музиканти от ОАЕ, подчертава глобалната репутация на Дубай и ОАЕ като маяк на толерантността и мирното съжителство и модел за междукултурна хармония и многообразие. Той също така засилва нарастващия профил на Дубайската опера като уникален международен център за сценични изкуства и развлечения от световна класа.

 „Щастлив съм, че успях да дам своя скромен принос чрез универсалния език на музиката, който надхвърля границите и е способен да говори на душата и да достигне до сърцата ни, тъй като непрекъснато се стремим да разпространяваме посланието на мира", разказа Маестро Андреа Бочели.

Дирижиран от маестро Карло Бернини, концертът включваше изпълнения на популярния израелски певец, продуцент и изпълнител Идан Райхел и Талия Ор, израелско сопрано, долетяло от Германия специално за случая.

Идан Райхел, който изпълняваше за първи път в Дубай, е известен със своето музикално начинание, наречено ‘The Idan Raichel Project’. Той се превръща в един от най-успешните артисти в Израел и е един от водещите музикални посланици в страната в чужбина, с участия на някои от водещите световни фестивали и места.

 „Концертът, проведен в кулоарите на GITEX Technology Week, не само подчерта успешното рестартиране на сектора на събитията в Дубай на фона на пандемията, но и подчертава стратегическата роля, която събитията могат да играят за насърчаване на междукултурното разбирателство и сътрудничество. Освен засилване на сътрудничеството между Дубай и участващи организации в областта на търговията, технологиите и туризма, музикалното представление в Дубайската опера беше и празник на статута на Дубай като глобална икона на мира и мултикултурализма " , коментира Хелал Саид Алмари, генерален директор, департамент по туризъм и търговия в Дубай .

Придружител на маестро Бочели беше Арабската филхармония с участието на музиканти от ОАЕ и Обединеното кралство, които долетяха специално за концерта. Бочели изпя някои от най-обичаните си песни, включително La Donna e Mobile, O Soave Fanciulla, Amazing Grace, Nessun Dorma и Time to Say Goodbye.

В момента Бочели издава албума си „Believe“, който отбелязва единството в светлината на предизвикателствата, които COVID-19 донесе на света тази година. След концерта си в Дубай, Бочели се насочи към световноизвестния фонтан в Дубай, за да слуша две от песните му, които се изпълняват. На Бурдж Халифа, най-високата сграда в света, заблестя изображение на албума му „Believe“.

Насладете се на великолепния момент, в който сградата Бурдж Халифа е огряна от облика на Андреа Бочели:

Адив Барух, председател на Израелския експортен институт, каза: „Това беше наистина забележителен и исторически концерт и е резултат от сътрудничеството, което ние от Израелския институт за износ успяваме да създадем за Израел. Изказваме сърдечната си благодарност на Андреа Бочели за присъединяването към това изключително събитие, което допълнително подчертава сътрудничеството между Израел и Обединените арабски емирства. "