Рок легендите Deep Purple ще подарят на българските си фенове един много специален концерт в столичната зала "Арена Армеец". Преди две години музикалните величията стартираха турнето "The Long Goodbye", с което приключват окончателно своята концертна дейност. Поради огромния интерес на милионите фенове по света, Deep Purple ще посетят отново, в рамките на турнето, някои държави, за щастие в това число и България.

Емблематичните музикални икони идват в България с голям екип и мащабна продукция. Звездният състав, в който Deep Purple ще излязат на сцената на 7 декември, включва Иън Гилън, Роджър Глоувър, Иън Пейс, Стийв Морз и Дон Еъри. Специален гост на концерта ще бъде канадската рок банда Monster Truck. Групата се сформира през 2009, и изключително бързо набира популярност и печели множество награди, сред които награда Juno за Най-добра изгряваща група на 2013.

Огромният интерес към концерта беше очакван. Билетите са почти разпродадени, като все още има ограничено количество в продажба. Те могат да бъдат закупени от касите на Арена Армеец и Ивентим, както и онлайн на сайта на промоутъра.

Бандата е основана в Хартфордшър, Англия през 1968 г. Въпреки промяната в творчеството им през годините, те са сред основателите на хеви метъла и модерния хард рок. Китарните рифове на Ричи Блекмор, придружени от органа на Джон Лорд и невероятния глас на Иън Гилън правят групата една от най-разпознаваеми в световен мащаб. През 1975 г. Пърпъл са включени в Книгата на Световните рекорди на Гинес "като най-шумната група в света" с концерта си в Рейнбоу Театър в Лондон през 1972 г. Групата се нарежда в "нечестивата троица на британската хард рок и хеви метъл музика до средата на 1970-те" заедно с легендите Блек Сабат и Лед Цепелин. Сред великите музиканти, които са били част от Пърпъл през годините, са Дейвид Ковердейл, Глен Хюз, Томи Боулин, Джо Лин Търнър и други. През 2016 г. Дийп Пърпъл официално са приети в Залата на славата на рокендрола. Албумите им имат над 100 милиона разпродадени копия в целия свят. През 2000 г. заемат 22 позиция в класацията на VH1 за най-великите рок групи. Рифът на емблематичната "Smoke on the water" е сред първите мелодии, които всеки млад китарист иска да научи. 17 000 фенове пяха с цяло гърло на предишния концерт на рок винозаврите през 2017 г. в София.