Пловдивският ансамбъл "Дилянка" изпраща абитуриентите в състава си с концерт пред Община Пловдив. Спектакълът ще се проведе тази вечер, в 18:30 часа, след като бе отложен заради пандемията. 

Традиционно пловдивчани и гости на града също се включват в празника.

Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка" е създаден през 1992г. в град Пловдив от хореографа Мария Кьосева. Вече почти 30 години, „Дилянка” покорява европейските и световни сцени, а спечелените награди, медали, грамоти отдавна никой не брои. Ансамбълът взима дейно участие в културния живот на град Пловдив. Репертоарът е голям, танците са от всички етнографски области. Колоритните костюми и разнообразният репертоар радват както българската, така и чуждестранната публика. Мария Кьосева се гордее със своите възпитаници. В момента ръководи над 100 души, разпределени в три възрастови групи. Много от тях танцуват в професионални ансамбли, но  във всички е останала трайната любов към ритмите, багрите и магията на българския танц. С нейното име се свързват много авторски танци, които тя създава и поставя. Деян и Лили са неотлъчно до нея и ѝ помагат.

„Трябва да се предава щафетата на младото поколение, а аз докато мога ще бъда до децата. Най-щастливият момент за мен е мигът, в който изляза на сцената след спектакъл и видя радостта и сълзите в очите на децата, благодарността на родителите и еуфорията на публиката. Тогава си казвам – ето заради тази една минутка си заслужават всичките усилия. Ще се опитвам да поддържам българския дух, докато има такива бисерчета до мен”, е разказвала нееднократно Мария Кьосева.