Пловдивската публика ще има възможността да аплодира великата Райна Кабаиванска на 4 септември на Античния театър. Тогава под тепетата ще се случи едно от акцентните събития в програмата на 20-годишнината на майсторския клас в Нов Български университет на легендарната оперна певица. 

Ще гледаме "Мадам Бътерфлай" със звездната Витория Йео - любимо сопрано на световноизвестния диригент Рикардо Мути. В постановката на режисьора Нина Найденова участват още младите Ариана Манганело, Джузепе Инфантино и Даниел Ким. Диригент е пловдивчанинът маестро Найден Тодоров.

Самата Райна Кабаиванска ще бъде специален гост на спектакъла на своите ученици, пише Plovdivtime.bg.

Юбилейното издание на Майсторския й клас ще се проведе с няколко акцента от 8 до 26 септември. Освен работата с младите хора, ще има и онлайн концерти. Широката публика ще види и чуе някои от звездите на съвременната световна оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Прити Йенде, София Соловий и др. – като участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ. Началото е на 24 май с Галаконцерта от зала 1 на НДК „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“, посветен на 80-тия юбилей на оперната дива през 2014 г. Излъчванията ще продължат до края на месец юли. В програмата са включени Галаконцерти на лауреатите на майсторските класове в зала „България“, Софийската опера и операта в Бургас, концертите „Серата белканто“ в Посолството на Италия в България, оперни спектакли в Софийската опера и балет и др. 

Галаконцертът на тазгодишните участници в майсторския клас е на 27 септември в Националната опера и балет. Тогава Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от своя Дарителски фонд в НБУ на най-изявените участници, за да продължат своето образование в Италия и за да подпомогне началото на тяхната международна кариера.  

Артистите от Школата Кабаиванска и стипендианти на Фонд Райна Кабаиванска в НБУ са ангажирани в над 60 оперни театри по цялото земно кълбо, включително най-престижните сцени на Метрополитън опера в Ню Йорк, Ла Скала в Милано, Виенската опера, Националната опера на Париж, Театро Реал в Мадрид, Римската опера, Байриш Щатсопер, Операта в Цюрих  и др.  Те са част от елита на съвременния световен оперен театър и посланици на творческото и житейско кредо на своята велика учителка и легендарна дива Райна Кабаиванска: “Красотата е морал. Изкуството ни въздига и ни помага да надживяваме грозотата на материалното. Изкуството трябва да разказва нашите надежди, нашият начин да гледаме на света. То трябва да бъде щедро и всеотдайно. Артистът трябва да има самотната смелост на красотата, смелостта да се бори за идеали. То ни учи на нетърпимост, разкрива ни живота и в същото време ни прави негови съдници. Изкуството е критичната съвест на света.“  

Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г. от д-р Георги Текев, Изпълнителен директор и член на Настоятелството на НБУ и се осъществява в партньорство на НБУ със Столичната община, Софийската опера и балет и Софийската филхармония. Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. На конкурсен принцип за участие в класа Райна Кабаиванска избира до 13 млади оперни певци. Досега в Майсторския клас са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Обучението се свързва и с практическа изява на сцена. Майсторският клас завършва с Галаконцерт на лауреатите и със спектакли в Софийската национална опера.