Седмото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest ще представи мултижанров тридневен фестивал в Пловдив с цирк, улични музиканти и танцьори, огън и театър на 14, 15 и 16 май. Входът е свободен, при спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки.

В първия фестивален ден 14 май (петък) основната локация на събитията ще бъде площад "Централен" в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща. 6Fest ще бъде открит в 19:30 ч. с "Необичайни срещи" - театрална пантомима на Невена Денчева и Стела Кръстева. Малко след залез слънце, в 20:40 ч. ще видим огненото шоу на Антония Николова "Канатица", базирано върху музикални мотиви от българския фолклор. На 14 май 6Fest ще завърши с "Латино нощ" от 21:00 ч. Това е едночасов танцово-китарен латино спектакъл, в който и публиката е добре дошла да се включи в ритъма на кубинската нощ. Спектакълът е създаден от концертиращия китарист Радослав Талев, който има и собствена музикална школа “Звезди в аванс” в Габрово, и кубинците от La Cubania Original.

Вторият фестивален ден 15 май (събота) ще започне в 18:00 ч. с цирково-музикалното представление "Circus surprise" на Combino Project (Пловдив). Двамата циркови артисти първо ще направят парад на кокили в Цар Симеоновата градина, а след това до Виенския павилион ще завършат спектакъла си, който е смесица между музика на живо, жонглиране, танци и артистични етюди с публиката. Начело на Combino Project е цирковият артист и музикант Дарио Табаков (Dario Bulgario), чиято творческа биография включва множество фестивални участия както у нас, така и в чужбина - Германия, Австрия, Франция, Белгия и др.

Карнавално джаз настроение ще придаде дефилето на Марица брас бенд (Пловдив) по Главната. Оркестърът ще тръгне в 19:00 ч. на 15 май от Джумая Джамия и по ул. “Княз Александър І” ще стигне до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, където ще има съвместно участие с танцовата формация Lindy Hop Пловдив. Марица брас бенд събира едни от най-добрите пловдивски джаз музиканти, ще ги запомним и с участието им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 г. в италианския град Матера. Вече пет години популярната формация Lindy Hop се е посветила на суинг танците. На 6Fest танцьорите ще приканят и всеки желаещ да се включи в кратък открит урок по суинг.

Втората фестивална вечер на 6Fest ще завърши отново в ритъма на джаз и суинг с 2-часов диджей сет на Falshimento от 20:30 ч. пред Виенския павилион. "Фалшименто" е музикално радио шоу/подкаст с водещи Илиян Ружин и Йордан Марков. Двамата правят и музикални събития на живо, включително и на фестивали за градска култура.

В третия фестивален ден 16 май (неделя) гости на 6Fest ще бъдат артистите от Клуб по огнени изкуства “Divinitas”. Това е първият официално регистриран клуб по въртене на огън в България. Артистите от “Дивинитас” имат международни участия и проекти в Европа, Азия и Близкия Изток.  От 19:30 ч. по алеите в Цар Симеонова градина ще се разходят на кокили двама артисти от формацията. Кулминацията на 6Fest ще бъде огненият им спектакъл "Свръх огън" на площад "Централен" пред Военния клуб (ДНА). Името на спектакъла не е случайно - артистите от "Дивинитас" ще използват над 15 огнени уреда и пироефекти като огнени ветрила, факли, мечове, обръчи, змии, криле и огнено слънце. За гостите на 6Fest ще има и специална изненада - горящ надпис.

Фестивалът за улични изкуства 6Fest е създаден през 2017 г. от Момчил Цонев. За първи път фестивалът прави издание в творческия квартал на Пловдив Капана през 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата. През юли 2020 г. 6Fest направи танцово шествие по Главната и малки концерти на улични музиканти в Капана като част от Културния календар на Община Пловдив. През октомври 2020 г. за първи път у нас 6Fest показа издание само с улични огнени спектакли, което се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата и с партньорството на Община Пловдив.