Днес ни напусна един от най-големите музиканти на Добруджа - Димитър Нанков-Безмера. Печалната вест, чрез публикация във Фейсбук, потвърдиха и негови колеги от орк. Истър.

"Скъпи приятели! С дълбоко прискърбие Ви съобщаваме,че почина многообичания , уважаван от всички Велик музикант и основател на оркестър "ИСТЪР",Димитър Нанков-Безмера! През годините на всички нас,добруджански музиканти е дал по нещо от себе си! Почивай в мир чиче! Завинаги ще останеш в нашите сърца! Обичаме те! Дълбок поклон и искрени съболезнования на близките!"

Димитър Нанков - Безмера беше музикант, който във времето успя да изгради свой собствен стил, със специфично звучене. Той е роден в тервелското село Безмер, но житейският и творческият му път преминават изцяло в Силистра.

Нанков има поредица от албуми, предимно с добруджанска музика , както и записи в националното радио и телевизия. Той бе постоянен участник и лауреат на наши и международни конкурси.

„В тервелският край има някаква магия, след като е дал такива таланти като Калинка Вълчева, с която сме втори братовчеди, и друг голям акордеонист – Стефан Георгиев, от когото всички сме се учили навремето”, разказа в свое интервю от преди няколко години Димитър Нанков. 

Вечна му памет!