На 4 октомври в комплекс С.И.Л.А. от 19 часа пловдивската публика ще чуе за първи път голямата цигулкова звезда Вадим Репин. Световноизвестният музикант идва по покана на родения и израснал в града под тепетата диригент Найден Тодоров, който е и успешен директор на Софийската филхамония.  Маестрото прави диригентския си дебют само на 16 години като ученик в Музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив, където създава Младежки оркестър-Пловдив. Впоследствие Найден Тодоров завършва Виенския университет за музика, като стипендиант на Ротари клуб – Виена. През 1996-1997 г. е поканен от фондация "Ленард Бърнстейн" (Йерусалим) на специализация в Израел и там работи с Менди Родан – диригент на Израелската филхармония.  Към днешна дата пловдивчанинът е носител на множество награди и признания, чест гост-диригент на големите оперни сцени в Европа, САЩ и Азия.

- Маестро, на 4 октомври излизате на сцената пред пловдивска публика заедно с една от най-големите звезди на цигулката Вадим Репин. Как успяхте да го убедите да гостува в нашия град?

- Аз съм много щастлив, че с Вадим Репин ще свирим в родния ми град. Миналата година той откри юбилейния сезон на Софийската филхармония и веднага след концерта обеща да се завърне с нов концерт. Това е голямо признание за нас - означава, че е харесал оркестъра и атмосферата. Защото при музиканти от такъв ранг е важно не само къде свирят, но и с кого свирят. Тогава му разказах за най-стария европейски град - Пловдив, за културата и за топлата публика там и той каза: "Добре, да го направим"! Няма да скрия, че се почувствах безкрайно щастлив в този момент. 

- Вие самият ще дирижирате този концерт. По-различно ли е да свириш у дома?

- Пловдив е моята голяма любов и аз съм много емоционален, когато имам концерти там. Концертът на 4 октомври приемам като подарък за себе си и за хората в Пловдив. Да свириш пред родна публика е изключително отговорно и в същото време много сладко. Без преувеличение, вълнението ми, когато съм дирижирал в Пловдив, е било винаги в пъти по-голямо от навсякъде другаде. Щях да съм много щастлив, ако този концерт беше в истинаска концертна зала, но ...

- Ще представите една романтична програма. Има ли място романтиката в днешния забързан свят?

- Повече от всякога! На нея се крепи смисъла на живота - а той за мен е в красотата: говоря за музика, за изкуството въобще, за красивите взаимоотношения, за любовта. Красотата е много важен фактор за истински пълноценен живот. А концертът за цигулка на Макс Брух е едно от най-красивите произведения, писани някога. Добавете любимата Италианска симфония на Менделсон, Интродукция и Рондо Капричиозо от Камий Сен-Санс и ще разберете, с колко любов направихме програмата.

- Липсва ли ви Пловдив? 

- Не, аз много често се прибирам тук. Имам щастието да живея и работя на един час път от родния си дом. Липсва ми пловдивската публика, затова работя за промяната на това положение.

- Успех на концерта!

- Заповядайте в залата, за да се насладим заедно на момента.