Световноизвестната пианистка Лола Астанова ще се срещне за първи път с българските си фенове. Носителката на награди Еми, Грами, както и на редица други музикални отличия,ще изнесе концерт на Античния театър на 30 май.

С над 300 милиона последователи в Инстаграм, тя става най-търсеният пианист в света. Това я прави интернет сензация и ѝ отрежда място на множество престижни събития, където свири като специален гост. Едно от тях е благотворително събитие в Карнеги Хол, оглавявано от Доналд Тръмп. Кариерата я среща с редица знаменитости. Тя има честта да работи с музикалния продуцент Дейвид Фостър и Андреа Бочели.  Атрактивната пианистка записва дует и с Марк Антъни, а с нейния любимприятел Степан Хаусер от 2 Cellos, носители на 16 награди „Грами“, пресъздават по особено атрактивен и страстен начин различни музикални произведения като „Лунната соната“ на Бетовен.

Талантливата и привлекателна Лола Астанова започва музикалното си пътешествие, когато е едва на 6 години. Тя бързо усеща, че това е нейното призвание и до ден-днешен не спира да развива уменията си. Тя впечатлява не само със своя прочит на класически произведения на Шопен, Лист и Рахманинов, но и с аранжиментите на хитове като „Don't Stop the Music“  на Риана и „We Are the Champions“ на Куин.

Какви музикални изненади ще поднесе любимката на световния номер 1 в тениса Новак Джокович, ще разберем след броени седмици в Античен театър, Пловдив. А дни преди гостуването си в Пловдив, дамата даде интервю за TrafficNews. 

 - Лола, каква програма сте подготвили за българските си фенове и ще бъдете ли специално изненадани с изпълнение или специален гост на концерта ви в Пловдив в Античния театър?

- Ще включва композиции, които хората вече знаят и обичат, но ще включва и няколко премиери, от които се вълнувам... и, разбира се, ще трябва да сте там, за да го видите! Вълнувам се и от представянето на Античния театър, защото това е уникално място с толкова много характер, така че ще бъде един запомнящ се концерт.

-  Започвате вашите концертни изяви и турнета от много ранна възраст - само на 8 години. Какво ви даде музиката, но и какво ви отне?

- Когато бях дете, разбира се, имаше дни, в които ми се искаше да мога да играя навън, вместо да работя върху концерт, но гледайки назад днес, съм щастлива, че започнах професионалния си път толкова рано. Даде ми възможност да видя света и да израсна, когато повечето деца на моята възраст просто мечтаеха за това.

-  Кой е най-вълнуващият ви дебют – свирили ли сте в най-престижните концертни зали по света?

-  Мисля, че дебютът ми в Карнеги Хол беше много запомняща се вечер. Изпълнявах произведения на собственото пиано на Владимир Хоровиц, а концертът беше воден от Dame Julie Andrews. Не е лошо за голям дебют :)

-  Коя е думата, която най-точно ви описва като човек?

-  Перфекционист… и това не е нещо, което прави живота ми лесен.

-  Имате много колаборации с различни изпълнители, някои от които са от поп сцената. Кои според вас са най-интересни и кои ви провокират в най-голяма степен?

- Мисля, че музиката е безкрайно пространство, което не е ограничено от ограниченията на един конкретен жанр, така че да, харесвам сътрудничествата. А междужанровите сътрудничества са особено интересни, защото винаги е приключение и когато започнете, никога не знаете къде може да стигнете. От всички поп изпълнители днес мисля, че бих се радвала да работя със Стинг, The Weeknd и Бруно Марс. Творчески, това биха били най-интересните сътрудничества за мен.

-  Сблъсквали ли сте се със стереотипа "но тя е много красива" и подценяването на таланта ви заради външния ви вид?

-  Мисля, че всяка  жена с професия се е сблъсквала с този архаичен възглед в един или друг момент. Някои хора винаги ще търсят начини да се съсредоточат върху повърхностното и да омаловажат постиженията на другите. Какво можете да направите по въпроса? Просто продължете да бъдете най-добрият, който можете да бъдете във вашата област. Така че не се притеснявам от тези коментари.

- България има силни традиции в клавирното изкуство. Имате ли проекти с български изпълнители и познавате ли наши музиканти, които концертират по цял свят?

-  Досега не съм си сътрудничила с български артисти, но може би по време на това пътуване мога да открия нови артисти и вълнуващи възможности. Винаги съм отворена за нови идеи, защото това е начинът да вървя напред, да се развивам и да оставам актуална.

-  Разкажете ни повече за връзката си с модата...

-  Гледам на модата като на модерна жива и дишаща форма на изкуство, която помага на човек да изрази себе си. Като такава, тя има силна връзка с музиката и може да направи всеки концерт на живо по-вълнуващ и забавен.

-  И накрая - имате респектиращ брой последователи в социалните мрежи. Много ваши колеги се оплакват, че често попадат под натиска на своите „фенове“. Как се справяте с тази популярност, защото тя е нож с две остриета? И как успявате да запазите личното си пространство за себе си и близките си?

-  Опитвам се да отделя работата си от личния си живот, което помага да поддържам и двете в здраво състояние. Що се отнася до натиска, със сигурност има известна истина в това и с нарастващата популярност човек трябва да отговаря на по-високи очаквания. Но не гледам на това като на „тежест“, защото обичам феновете си и ценя тази истинска връзка, която имам с хората. Винаги мисля за онзи човек, който може да е цял свят, но който слуша моята композиция сутрин и моментално се чувства по-добре за предстоящия ден или се прибира вкъщи след тежък работен ден и се чувства подмладен, след като слуша музиката ми... Чувствам привилегирована да мога да докосна нечий живот по този начин.

Билети за концерта в Пловдив на цени от 60 до 150 лв. за ВИП пропуски, могат да бъдат закупени в мрежата на Ивентим.