Огнен концерт на Калин Вельов и "Тумбаито" ще зарадва пловдивската публика с безплатен концерт на 25 май от 19 часа на откритата сцена на пл. "Стефан Стамболов". Концертът е част от събитията, организирани от община Пловдив по повод светлия български празник 24 май.

Калин Вельов и "Тумбаито" ще представят „Златните български шлагери от 60-те и 70-те“ - най-любимите хитове от най-романтичния период на българската шлагерна музика,  изпълнени в колоритни латино аранжименти. Ще се включат салса клубове от Пловдив, които ще направят и своеобразен открит урок по латино танци.

"Тумбаито"  е първата по рода си в България латино формация, създадена през 2007г. и изпълняваща 100% танцувална салса. Групата има зад гърба си концерти със световно известните имена Jimmy Bosch, Herman Olivera, Frankie Morales, Tito Puente Jr. , Johnny Vazquez, както и участия в клубове и на международни салса фестивали в България, UK, Румъния, Турция, Македония и Кипър. Калин Вельов – създател на групата  е известен перкусионист, специализирал в латино отдела на Ротердамската консерватория.

В края на 2013 г. "Тумбаито" издадава първия си албум, който освен авторски композиции, включва и латино обработки на златни български шлагери от 60те години насам.

Сред тях са "Ропотамо", "Нетърпение", "Една Девойка ме Попита", "Урок по Танци", "Болката от Ляво", "Тъмнокосо Момиче", "Сбогом Море", които са били ротирани и присъствали в челните позиции на музикалните класации на БНР и БГ радио.

Бендът е в състав: Мартин Ташев –вокал, тромпет, Михаил Йосифов –тромпет, вокал, Милен Петров –тромпет, Вили Стоянов –тромбон, вокал, Венелин Георгиев - саксофон, Борислав Таслев –бас, Борислав Бояджиев –тимбалес, Калин Вельов –конги, вокал.

Преди няколко години салса формацията „Тумбаито“ издаде албум с български поп песни от "златните" за жанра десетилетия – 60-те, 70-те и началото на 80-те години на ХХ век. Заглавието на колекцията носи името на групата, а концертният вариант продължава да се радва на голям интерес сред почитателите й.

Музикантите споделят, че постоянно обогатяват репертоара си от стари хитове, повечето от които са абсолютно непознати на младото поколение българи. Те са от репертоара на известни наши изпълнители и звучат в „латино прочита“ на "Тумбаито".