Държавна опера Пловдив си търси концертен роял, изработен по поръчка. Това става ясно от обявена обществена поръчка на стойност 330 хиляди лева без ДДС или близо 400 хиляди лева.

Предмет на провежданата процедура е доставката, акордирането и последващата гаранционна поддръжка на един концертен роял, както и доставката и гаранционната поддръжка на допълнителни принадлежности към рояла, като система за контролиране на влажността, покривало и стол за рояла от същия производител, два броя транспортни кейса: по един за рояла и за краката, педалиерата и концертния стол, произведени за размерите и товароносимостта на рояла и за размера на отделните негови принадлежности.

Изискванията на операта са роялът да е черен и полиран, да е произведен по утвърдена технология и да е от най-висок професионален клас. Дължината му трябва да е между 274 – 280 см, а широчината между 157 и 158 см. Трябва да е изработен от масивен клен и смърч, като дървесните материали трябва да са отлежавали в естествени условия за равномерно овлажняване и сушене. При фината им обработка да се използва 70% до 80% ръчен труд. Септември, октомври 2

Освен това предлаганият инструмент трябва: „да се характеризира с изключителен звук, брилянтност, дълбочина, диапазон от тембри, възможно най-широка амплитуда в динамиката, обем и изящество, удовлетворяващи всеки изпълнител, инструментът да бъде стабилен по отношение на атмосферни условия, на акордиране и на интензивност на експлоатация; да е произведен, посредством използване на ръчен труд за фино настройване на инструмента“.

Справка на TrafficNews показва, че високоият клас рояли започват от 80 000 долара /135 000 лева/.

Срокът за изпълнение и доставка е до 18 месеца. Очаква се офертите да бъдат събрани до 25 октомври, когато ще стане ясно кой ще се ангажира с продажбата на рояла.